Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.12.17 / dotaz č. 89352
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné napojit chatu pouze na elektřinu z FVE na střeše? Obytný prostor je cca 44m2. Nejbližší domy s elektřinou jsou cca 550m vzduchem a jzd s trafem cca 900m, v těsné blízkosti pouze vojenský prostor (muniční sklad), kde se, tuším, připojit k el.vedení nelze. Jak výkonná by měla být FVE s baterií, aby utáhla běžné spotřebiče (trouba, pračka, pc, osvětlení..), ohřev vody a případně přitápění v době, kdy jsme v práci nebo mimo domov (hlavní vytápění tuhá paliva-dřevo, krb. Střecha je strmá, otočená na jih, ničím nestíněná. Jaké by byly náklady, na které dotace by bylo možné dosáhnout? Případně pokud máte nějaký jiný tip, jak se připojit k vedení el.nebo jiný způsob výroby el.energie? Děkuji.
Hezký den,

pokud budete chtít provozovat na chatě běžné elektrospotřebiče tak jako v domácnosti, budete potřebovat fotovoltaickou elektrárnu (FVE) o výkonu cca 3,2 kWp s bateriemi o celkové kapacitě alespoň 6,5 kWh, což jsou například 4 kusy olověných baterií 135 Ah/12 V. Fotovoltaických panelů budete pro FVE potřebovat 12 kusů a každý bude o maximálním výkonu 270 Wp a potřebná plocha pro jejich instalaci bude okolo 20-ti m2.. Cena kompletního zařízení včetně instalace je cca 220 tisíc korun. Dotace na prořízení FVE pro chaty není.

Dotace je pouze pro rodinné domy v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ) a možnost ji využít je až do roku 2021. Pokud nebudete chtít ustoupit z Vašich nároků na elektrospotřebiče, které mají i větší příkon (pračka, trouba) lze použít plynovou elektrocentrálu na proban butan o elektrickém výkonu cca 5 kW. Cena elektrocentrály je okolo 30 tisíc korun+palivo. Najdete je například na těchto stránkách: http://www.elektrocentraly-obchod.com/elektrocentraly/lpg-elektrocentraly/15342-elektrocentrala-benzinova-a-plynova-lpgg-50-elektricky-start.htm

Doporučoval bych v takovém případě kombinaci s malou ostrovní FVE o výkonu 1 kWp (4 FV panely po 250 Wp a k tomu 4 kusy baterií o kapacitě 100 Ah/12 V, měnič a nabíječka s trackerem). Cena FVE včetně baterií by byla okolo 70 tisíc korun. K elektrárně by bylo vhodné samozřejmě použít úsporné elektrospotřebiče o nižších příkonech, aby Vám je FVE umožnila v létě provozovat. V zimním období bude FVE vyrábět velmi málo (cca 10% z max. výkonu) a tak bude nutné ohřev vody i vytápění objektu zajistit pomocí elektrocentrály a nebo jiným zdrojem tepla (například TEPLOVODNÍ AKUMULAČNÍ NÁDOBOU o obsahu alespoň 1000 litrů, KTEROU NABIJETE POMOCÍ kotle na dřevo, případně elektrocentrálou. Vybíjení by pak vyžadovalo pouze málo elektřiny z baterií na pohon oběhového čerpadla pro teplovodní rozvody vytápění. V tom Vám nejlépe poradí projektant vytápění.

Za 100 tisíc korun budete mít výkonově dostatečný zdroj elektřiny pro provoz Vaší chaty. Doporučuji vše zkonzultovat také s odborníkem elektro (projektant nebo jiný technik znalý v oboru elektroinstalací).

S přátelským pozdravem Lubomír Klobiušník, energetický poradce