Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.12.17 / dotaz č. 89393
El.energii nyní nakupuji v E.ON a nyní mi nabízejí smlouvu na tři roky... Letos jsem nainstaloval tepelné čerpadlo a nyní nevím......
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Patrně Vás zajímá, zda se upsat na toto období tomuto dodavateli elektrické energie, nebo zvolit jiného, případně zkrátit lhůtu smluvního vztahu.
V první řadě – po instalaci tepelného čerpadla jste bezpochyby změnil tarif a nyní využíváte tarif pro domácnosti s tepelným čerpadlem (patrně D57d). Protože tepelné čerpadlo neprovozujete celou topnou sezónu, nemáte relevantní údaje o nové spotřebě elektřiny.
Jde o to, že se dá využít na webových stránkách Energetického regulačního úřadu kalkulátor porovnání různých dodavatelů elektrické energie (kalkulator.eru.cz). Po zadání požadovaných údajů vyjde docela zajímavé porovnání. Problém ale asi bude se zadáním spotřeb elektrické energie v nízkém a vysokém tarifu. Muselo by se vyjít z běžné spotřeby elektrické energie v minulých letech (stále domácí spotřebiče apod.) a doplnit odhad spotřeby na vytápění tepelným čerpadlem. To by se dalo předběžně vyhledat v dokumentaci čerpadla, pokud někdo v rámci dodávky tepelného čerpadla zpracoval tepelné ztráty domu a předpokládané potřeby energie na vytápění včetně spotřeby elektrické energie. To závisí na typu a druhu tepelného čerpadla (vzduch – voda, země voda, jiné).
Samozřejmě zjistíte, že v cenách jsou rozdíly, ale přechod k jinému dodavateli doporučuji velmi pečlivě zvážit a to s ohledem na jejich obchodní podmínky. Ty mohou někdy obsahovat pro Vás i velmi nepříjemné klauzule a sankce (například při předčasném odstoupení od smlouvy). Projít všechny je nad lidské síly. Odkázat lze na reference a zkušenosti jiných. Dodavatelé se jménem jsou pochopitelně dražší, ale zase je zpravidla zaručen určitý komfort, servis a zákaznická péče.
Fixace ceny na budoucí období může být výhodné, ale po pravdě jaká bude cena za rok, dnes přesně neví nikdo. Nejlepší obranou je maximální snížení potřeby energie (zateplení domu) kvalitní regulace vytápění a případně výhledová solární instalace (fotovoltaika), kde jsou možnosti i dotace.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Elektřina
tisk