Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.12.17 / dotaz č. 89444
Dobrý den, prosím o radu při zateplení podlahy půdy řadového domku ze 70. let. Dle dokumentace má následující skladbu: omítka štuková, stropní panel 12cm, pískové lože 2cm, heraklit 5cm, izolační lepenka, škvárobeton 5cm. Ve dvou místech jsou na podlaze půdy umístěny "bačkory" podpírající krov (v případě potřeby mám i původní výkres).
Pro zateplení svépomocí, tak aby půda zůstala pochozí mě napadl systém Isover StepCross. Rád bych ale vynechal parozábranu, protože tu nejsem schopen umístit pod "bačkory", tudíž by do nich mohli případné vodní páry stejně vstupovat. Místo OSB desek bych dal prkna a mezi nima nechal mezeru cca 2mm, tak aby mohli případné páry odcházet.

Je tato moje úvaha správná? Nejsem si jist, jak moc je stávající skladba stropu propustná pro vodní páry.

Jakou vrstvu izolace byste mi doporučili? K tomu aby šla půda ještě rozumně využívat na uskladnění věcí je maximum 20cm, ale lepší by bylo 16cm.

Předem děkuji za odpověď.
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu uvádím:
Jednotlivé popsané vrstvy skladby stropu mají propustnost pro vodní páru značně rozdílnou. Lepší u štukové omítky a písku, horší u stropního panelu (beton), škvárobetonu a heraklitu. Propustnost pro vodní páru u uváděné lepenky bude záležet ne jejím stavu a na pečlivosti uložení. V ideálním případě by mohla sloužit jako parozábrana. Vzhledem k roku výstavby tento ideální stav ale nelze předpokládat. Proto lze doporučit skladbu tepelné izolace podle výrobce včetně parozábrany; i když pod podporami krovu bude chybět.
Dodavatelé tepelných izolací dodávají tepelně izolační systém Isover Stepcross v obou požadovaných tloušťkách 16 i 20 cm. Z hlediska tepelné izolace je výhodnější 20 cm, pokud ale nebude bránit využívání prostoru půdy.
. S pozdravem
Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk