Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.12.17 / dotaz č. 89461
Dobrý den,

stavíme řadovku v České Brodě – původně na klíč, ale protože jsme se ve fázi hrubé stavby rozešli se stavitelem, bereme projekt do vlastních rukou.
S tím souvisí to, že z původně deklarovaného „domu v nízkoenergetickém standardu“ bychom chtěli mít opravdový NED. Materiál a složení hrubé stavby popisuji níže, stejně jako plánovanou (už upravenou) tepelnou izolaci.
Celý areál řadovek (dva typy) se staví nikoli podle prováděcího projektu, ale podle minima nutného ke schválení úřady, a to z roku 2008, proto nejsou např. ani spočteny tepelné ztráty, nemluvě o tom, že podlahové vytápění elektrickými rohožemi se asi nějak odhaduje, stejně tak vzduchotechnika.

Řadu problémů, které řešíme, lze tedy shrnout zhruba takto:

1) nemáme prováděcí projekt > nejsou vyřešeny detaily (tepelné mosty, průvzdušnost, prostupy obvodovou zdí atd.)
2) nemáme jasno ve způsobu vytápění a ohřevu TUV: původní elektrickou podlahovku a ohřev TUV elektrickým bojlerem lze nahradit několika jinými způsoby a jejich kombinací, zejména s ohledem na budoucnost (zvažujeme te teplovodní podlahovku dočasně s elektrokotlem a do budoucna s čerpadlem vzduch/voda)
3) náš stavební dozor je kvalitní a nesmlouvavý, ale není kovaný v pasivních domech a NED

Topení a ohřev TUV by mohl vyřešit samostatný projekt, ale jsou projektanti zvyklí uvažovat v širších souvislostech? Lze očekávat, že budou schopni a ochotni posoudit i dnes méně obvyklá řešení, např. FVE + baterie? (Dodávám, že stavitel i dozor soudí, že pro RD není na topení projekt potřeba – tím ale myslí situaci, kdy topenář dostane jasné zadání, třeba to, které uvádím výše.)
Detaily dokončení stavby (tedy zejména zateplení) byste v naší situaci doporučoval řešit jak?

(O ostatní dílčí dodávky, které se odrazí na energetické bilanci domu (např. vduchotechnika), strach nemám, budou se realizovat podle vlastního projektu.)

Budu vděčný za vyjádření, případně za nasměrování.
Díky moc.

Původně plánovanou izolaci jsme po konzultaci s Romanem Studeným (https://romanstudeny.cz/) upravili takto:
- zateplení soklu (odvětrávaného prostoru) 26 cm XPS (pův. 15)
- plášt 26 cm šedého EPS (pův. 15 cm bílého)
- složení střechy o sklonu 5 stupňů (už je hotová): betonový dutinový panel 210 mm, EPS 140 mm, latě 50 mm (mezi nimi EPS), OSB 18 mm, antikondenzační fólie a střešní panel Kinspan (80mm PUR + plech), dodatečná izolace: vata nad stropy z SDK (co půjde, např. v nejsevernější části domu je místo pouze na cca 10 cm)
- složení podlahy (zhruba, zatím nejsou) v 1NP: 6 cm šedého EPS, systémová deska
na podlahovku, anhydrit, krytina, dodatečné zatepeplení stropu odvětrávaného prostoru pod 1NP: 20 cm šedého EPS.
Dobrý den,
jak již v začátku dotazu sám naznačujete, největší problém je samozřejmě v absenci projektu. Bez kvalitní projektové dokumentace je jen velmi těžké dům kvalitně postavit. Doporučoval bych dopracování projektovém dokumentace a vní vyřešení všech otázek, ať už skladeb, tak řešení tepelných vazeb atd. Tvrzení, že na vytápění není projekt potřeba také není v pořádku. Je třeba spočítat a nadimenzovat jak otopná tělesa tak samotný zdroj vytápění a přípravy teplé vody. Opět doporučuji dořešit v projektu a pak pokračovat ve stavbě. Nyní je ideální čas na dopracování, přes zimní sezónu.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk