Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.12.17 / dotaz č. 89464
Dobrý den,
narazila jsem na podmínku dotačního titulu NZÚ pro výstavbu RD (oblast B), požadující plnění požadavků na budovu s téměř nulovou spotřebou energie (dle vyhl. 78/2013 Sb. v platném znění).

Je možné objekt vyhodnotit s požadavky na budovu s téměř nulovou spotřebou energie, když se její dokončení plánuje letos, kde tyto požadavky nejsou pro tento typ objektů zatím legislativně závazné, resp. je možné vydat PENB s tímto typem hodnocení?

Děkuji předem za odpověď

Dobrý den,
vyhodnotit průkaz energetické náročnosti budovy s požadavky pro budovu s téměř nulovou spotřebou energie je možné. Zvlášť pokud má sloužit jako podklad pro dotaci Nová zelená úsporám.
Nicméně pokud máte dům již prakticky hotový, než rovnou zpracovávat nový PENB, bych doporučil navštívit energetického specialistu (např. v rámci bezplatných konzultací EKIS), aby předběžně zhodnotil, zda má Váš dům šanci na dotaci dosáhnout. Někdy je to na první pohled zřejmé, např. pokud dům nemá nucené větrání s rekuparací, je nevhodně zvolen způsob vytápění atd. Pak by nemělo smysl cokoli pro dotace zpracovávat.
Když se ukáže, že je šance na dotaci dosáhnout, zpracují se potřebné podklady, aby bylo možné podat žádost o dotaci.

Seznam středisek EKIS naleznete zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

S pozdravem
Zdeněk Ročárek