Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.12.17 / dotaz č. 89489
Dobrý den, potřebuji informaci. Architekt mi tvrdí, že pokud chci stavět pasivní rodinný dům (jednogenerační bungalov) a uvažuji s elektrokotlem jako hlavním zdrojem vytápění, že to není možné a jako hlavní zdroj musím zvolit něco jiného (např. krbovou vložku) a elektrokotel mohu mít jako zdroj záložní. Je to pravda?
Můžete mi prosím poslat odpověď nejpozději do zítřka do 14:00?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
možnosti použití jednotlivých typů zdrojů či jejich kombinace do značné míry ovlivňují legislativní požadavky.
V případě novostavby rodinného domu musíte stavebnímu úřadu doložit mimo jiné průkaz energetické náročnosti budovy (PENB). Povinnost průkaz zpracovat vyplývá ze zákona 406/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů.
Průkazem enegetické náročnosti prokazujete splnění několika kritérií, přičemž jedním z nich je požadavek na tzv. neobnovitelnou primární energii.
Ke splnění tohoto kritéria přispívá několik faktorů, např. jak dobře je dům zateplen, ale tím hlavním jsou tzv. energonositelé, tj. jaká média používáte zejména k vytápění a přípravě teplé vody. Může se jednat o elektřinu, zemní plyn, biomasu, sluneční energii atd.

Z pohledu plnění kritéria na neobnovitelnou primární energii je nejméně výhodná právě elektrická energie, neboť má vysoký faktor neobnovitelné primární energie.
Pokud je tedy elektrokotel jediným zdrojem pro vytápění a přípravu teplé vody, je opravdu velmi pravděpodobné (spíše jisté), že objekt v tomto kritériu PENB nevyhoví.
Pak je potřeba snížit zastoupení elektřiny a nahradit ji jiným energonositelem, pokud možno obnovitelným. Tedy např. doplnit zmiňovanou krbovou vložkou, nebo místo elektrokotle použít tepelné čerpadlo, či na střechu domu navrhnout solární systém pro výrobu elektřiny. Doplňkově lze navrhnout solární systém pro ohřev teplé vody, ale ten by pravděpodobně samostatně splnění požadavku nepřinesl. Vyhovující PENB by zajistil i plynový kotel či kotel na peletky. Případně kombinace více systémů. Konkrétní návrh je potřeba udělat podle možností daného projektu.

S pozdravem
Zdeněk Ročárek

Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk