Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.12.17 / dotaz č. 89585
Dobrý den, chceme stavět rodinný dům, který bude velmi nízkoenergetický až pasívní, kvuli špatnému umístění světových stran. Vytápěná plocha je 112m2, dvě aptra a objem 580m3. Dum bude dřevostavba vč. rekuperační jednotky, bohužel nejsme si rady ohledně vytápění zda peletky či tepelné čerpanlo voda-vzduch. Od tohoto jsme odrazování, kvůli vysokým pořizovacícm nákladům a provozu.

Předem Děkuji za odpověd.
Hezký den,

zdroj tepla pro dům by se měl zvolit podle vypočtených tepelných ztrát domu na vytápění a podle potřeby tepla na ohřev teplé užitkové vody. Pokud Váš dům postavíte v pasivním standardu můžete uvažovat o celkové tepelné ztrátě (prostupem tepla a větráním) do 6 kW. Bude také ještě záležet na tom, v jaké lokalitě dům postavíte a jaké jsou v daném místě klimatické podmínky.

Pokud bude dům postaven v blízkosti Brna (adresa, kterou uvádíte) bude vypočtená roční potřeba tepla na vytápění cca 8.620 kWh (31 GJ). Skutečná spotřeba tepla bude pak závislá na vašem chování v domě. U takové malé potřeby tepla se nemusíte bát použít tepelné čerpadlo. Vhodná by však byla kombinace se solárním termickým systémem, který by Vám po většinu roku dokázal ohřívat teplou užitkovou vodu a zároveň by na jaře a na podzim podpořil vytápění domu. Případně lze uvažovat i FV elektrárně, která by Vám dokázala snížit spotřebu elktřiny v domě. Jako záložní zdroj pro nouzový případ by pak mohla posloužit krbová kamna bez výměníku tepla (nepotřebují elektřinu). Můžete samozřejmě ale mít záložní nouzový zdroj elektřiny (baterie nebo elektrocentrálu na PB). Energetická bezpečnost však stojí další peníze (cca 20 až 30 tisíc korun).

Rekuperaci (pokud na ní trváte) bych volil spíše ve formě lokálních větracích jednotek (s ohledem na lepší regulaci a absenci dlouhých rozvodných potrubí.

V případě zdroje tepla na dřevěné pelety počítejte se skladem na palivo pro 2 tuny pelet (sypná hmotnost je 650 kg/m3) nebo cca 134 pytlů po 15 kg.

Doporučuji Vám obrátit se na projektanta vytápění, který Vám provede potřebné výpočty a navrhne ve spolupráci s Vámi optimální způsob vytápění i větrání domu a ohřevu užitkové vody.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce


Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk