Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.12.17 / dotaz č. 89590
Dobrý den,
v 1. polovině roku 2017 jsme zažádali o dotaci na zateplení RD z programu NZÚ. Žádost byla přijata a peníze z dotace nám jsou alokovány do 8/2018.
Jelikož jsme se při rekonstrukci dalších částí RD vydali více z peněz, a na celou částku požadovanou realizační firmou nyní nemáme, chtěli bychom požádat o posunutí termínu alokace fin. prostředků o cca 1 rok, než nám skončí stavební spoření.
Je možné zažádat na NZÚ o posunutí termínu z důvodu pozdější realizace?
Předem děkujeme za odpověď.
Dobrý den,

předpokládám, že mluvíte o podání žádosti v podoblasti A – snížení energetické náročnosti stávajících rodinných domů. O prodloužení doložení realizace je možné požádat písemně, před uplynutím lhůty v 8/2018. Nicméně nevíme, zda Fond prodlouží lhůtu o rok, tzn. 8/2019. Zpravidla prodloužení o měsíc či dva není problém, s rokem to asi bude horší.
Další možností je stáhnout žádost a podat jí znova, tím pádem běží znova lhůta 1 a ½ roku od podání. Nicméně je nutné dodržet lhůtu na uznatelnost již vynaložených prostředků. Již zaplacené faktury za uznatelná opatření nesmí být v době podání žádosti starší než dva roky.

V každém případě doporučujeme obrátit se na projektového manažera Vaší žádosti (jméno je na akceptačním dopise), s ním si pak domluvte další postup.

S pozdravem
G. Krajcarová, M. Šimůmek
Odpovídá:  Ing. Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk