Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.1.18 / dotaz č. 89662
Dobrý den,
opravuji starší vesnický domek postavený v roce 1928. Domek je částečně podskletený a vystavěný z kamene s vnitřní cihelnou přizdívkou zděné na hlinito vápenou maltu a hlinito vápenou omítkou. Šíře stěn 50 cm, délka domku 16 m šíře 5,5 m, Okna původní špaletová šíře zasklená jednoduchým sklem. Stavba nebyla izolovaná proti zemní vlhkosti a okapy byly pouze z jedné strany nemovitosti. Provedl jsem výměnu střešní krytiny a instalaci okapů po obou starnách domu s odvodem vody mimo základy. Zadní vlhkou stěnu jsem okopal až k patě základů (cca 80 cm) položil geotextilii, drenáž, nopovanou folii a zasypal štěrkem. Následně jsem celé základy podřízl a vložil vodorovnou izolaci z IPA včetně napojení na izolaci podlah. Vnitřní omítky jsem provedl sanační omítkou do váše 1,6 m. Vlkost se snížila, ale stále je v objektu zvýšená vzdušná vlhkost. Nyní provádím výměnu starého uhlelného kotle za kondenzační plynový kotel. Realizační firma podala žádost o "kotlíkovou dotaci" a zaslala mi nabídku na výměnu radiátorů a kotle. Nevím však, zda je jejich návrh otopné soustavy v pořádku. Mohu s Vámi projekt a jejich návrh zkonzultovat?
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství
Z Vašeho dotazu je zřejmé, že na opravách staršího domku jste provedl všechna možná opatření směřující ke snížení vnitřní vlhkosti. Pro dosažení ideálního stavu by ještě zbývala výměna oken s původním zasklením za nová s dvojitým či lépe trojitým zasklením a teplené izolace obvodových stěn a půdy. Tato opatření by přinesla snížení spotřeby energie na vytápění, byla by však poměrně nákladná.
Náhradu stávajícího uhelného kotle za plynový kondenzační při využití kotlíkové dotace je možno doporučit. Projekt otopné soustavy a výměny kotle by měl vycházet z výpočtu tepelných ztrát jednotlivých místností, ze kterého vychází návrh velikosti jednotlivých otopných těles. Velikost otopných těles je nutno zvolit s ohledem na předpokládaný provoz kotle v kondenzačním režimu. Pro výpočet tepelných ztrát je nutno znát rozměry a složení jednotlivých stěn a stropů ve všech vytápěných místnostech.
Návrh otopné soustavy – projekt - je možno projednat v rámci bezplatného poradenství při osobní konzultaci. Pro tuto konzultaci vzít sebou uvedené podklady. Termín konzultace je nutno předem dohodnout na tel. 387 312 580.
.Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB