Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.1.18 / dotaz č. 89766
Dobrý den, zvažuji pořídit u vaši firmy fotovoltaickou elektrárnu se zásobníkem baterie na střechu truhlářské dílny. Platím za elektřinu cca 45 000 kč/rok, z ohledem na spotřebu by se jednalo o větší počet panelů, než na obyčejný rodinný dům. Zajímá mě, jestli je možno získat státní dotaci i na tento projekt, firemní budovu ? K truhlařské dílně je postaven přístavek o velikosti rodinného domu kde je sociální zázemí, kancelář a v patře byt 4-KK bohužel to je vedeno papírově jako firemní celek. Někde jsem totiž četl, že jde dotaci získat pouze na rodinné domy a ne na firemní objekty. A jestli by se dal tento můj případ nějak individuálně vyřešit k získání státní dotace?? Děkuji za radu, s pozdravem ..
Hezký den,

ve Vašem případě bylo možno žádat o dotace na FVE v rámci programu Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost,PO3 Úspory energie-fotovoltaické systémy s/bez akumulace pro vlastní spotřebu-1.výzva. Příjem žádostí byl však ukončen koncem října 2017.

Doporučuji nyní sledovat, zda bude vyhlášena jiná výzva, či navržen jiný dotační titul týkající se podpory firem při realizaci FVE. Abyste mohl rychle reagovat na případnou novou výzvu, či na jiný projekt, týkající se dotací na FVE pro firmy dporučuji Vám nechat si provést odborníkem (energetickým expertem, auditorem) analýzu stávajícího stavu spotřeb elektřiny a také zjistit v jaké době se elektřina spotřebovává. Z toho bude jasné, zda bude vhodná akumulace elektřiny (pro ohřev užitkové vody, do baterií). Také je potřebné znát jakým způsobem jsou napojeny jednotlivé elektrické okruhy, kde jsou největší odběry elektřiny a pod. Na základě výše uvedených zjištění budete moci připravit projekt FVE a budete také znát, zda se Vám realizace FVE vyplatí.


S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce


.