Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.1.18 / dotaz č. 89790
Dobrý den, uvažuji o koupi tepelného čerpadla voda vzduch. Stávající objekt, který má tepelné ztráty cca 14,4 kW, vytápím uhlím a na temperování používám kondenzační plynový kotel. Objekt je n.v. cca 720 m, stěny jsou silné 80 až 90 cm z kombinovaného zdiva /kámen cihla/,nová okna, zateplený obvodový plášť i celé podkroví. Při konzultaci s topenářem mi bylo sděleno, že je nesmysl, abych pořizoval drahé TČ, že náklady na jeho provoz budou vyšší, než když budu vytápět objekt jen stávajícím kondenzačním plynovým kotlem. Argumentoval i tím, že životnost TČ je cca 12 let a pak je nutná výměna kompresoru, což není zanedbatelná částka. Rád bych znal názor odborníků, zda je efektivnější a levnější vytápění objektu TČ nebo plynem.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

Ve Vašem případě je potřeba rozlišit vlastní náklady na provoz a celkovou návratnost investice.

Z hlediska nákladů na provoz je správně navržené tepelné čerpadlo levnější než vytápění kondenzačním plynovým kotlem. Orientačně je možné říci, že náklady by měly být nižší o cca třetinu (v případě čerpadla vzduch/voda), nicméně přesnou úsporu by bylo možné stanovit až podle konkrétních typů zařízení. K úspoře nákladů na provoz domu navíc přispívá také fakt, že s tepelným čerpadlem budete mít tarif D57d a tedy 20 hodin nízké sazby za elektrickou energii a tím ušetříte také na provozu běžných domácích spotřebičů.

Z pohledu návratnosti ovšem nebude vycházet tepelné čerpadlo tak příznivě, protože se zde bavíme o investici v řádu 200 000 Kč a více (když nebereme v úvahu „neznačkové“ čerpadla asijské výroby). Zde je potřeba zvážit jaká je očekávaná životnost vašeho stávajícího zdroje vytápění a jaké jsou Vaše očekávání ohledně životnosti tepelného čerpadla.

Výrobci standardně uvádí životnost klasických kompresorů cca 60 000 hodin, což u běžných domů odpovídá životnosti kompresoru 15 - 25 let. Následná výměna za originální kompresor je v řádu 25 000 – 45 000 Kč.

Pokud se rozhodnete pro instalaci tepelného čerpadla, pak je k tomu vhodné využít také aktuálních dotačních programů, jako jsou Kotlíkové dotace, které vám umožní významně snížit vstupní cenu pořízení tepelného čerpadla a tím i podstatně zkrátit dobu návratnosti investice. V takovém případě by bylo nutné odstranit původní kotel na tuhá paliva, nicméně plynový kotel by Vám mohl zůstat jako záložní zdroj.

Abychom to shrnuli, tak z pohledu tepelného komfortu je vytápění tepelným čerpadle obdobné jako u vytápění plynem. Náklady na provoz jsou u tepelného čerpadla nižší než u vytápění plynem. Jako negativum lze označit výši vstupních nákladů (kterou je možné snížit s pomocí dotací), případně hluk venkovní jednotky při použití čerpadla vzduch/voda.

S pozdravem
Pavel Dvořák
EKIS Šumperk