Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.1.18 / dotaz č. 89848
Dobrý den, plánuji půdní vestavbu k bytu, který je pod půdou, k svému bydlení. Současná půda je nezateplená. Lze použít nějakou dotaci a jak o ní zažádat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
V současné době je možno žádat o podporu na opatření na snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů. Podpora je poskytována na zateplení obvodových či vnitřních konstrukcí budov (včetně stropů a podlah). Podmínkou poskytnutí dotace je v oblasti podpory A0 procentní snížení roční spotřeby tepla na vytápění o více než 20 %. Tato hodnota je zateplením půdy dosažitelná. Dalšími opatřeními by bylo možno dosáhnout hodnot požadovaných pro oblast podpory A1 a to snížení roční spotřeby tepla na vytápění na 90 % stávající spotřeby nebo snížení průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy na méně než 0,9 stávajícího stavu a zároveň procentní snížení roční spotřeby tepla na vytápění o více než 40 %.
Výše podpory je stanovena pro stropy a ostatní konstrukce na 330 Kč/m2.
K žádosti o poskytnutí dotace se přikládá odborný posudek, z něhož je patrný celkový stav domu včetně rozsahu a způsobu provedených opatření
Na zpracování odborného posudku a zajištění odborného technického dozoru je možno žádat o podporu současně s žádostí o podporu na snížení energetické náročnosti rodinného domu.
Podacími místy pro doručení žádosti a povinných příloh v listinné podobě jsou krajská pracoviště Fondu životního prostředí.

Ing. Jaroslav Winkler
Energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk