Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.2.18 / dotaz č. 90670
Dobrý den,
Panují rozdílné názory na zpracování PENB v případě, že se jedná o budovu jednoho majitele resp. SVJ s několika samostatnými vchody, kde každý vchod má své č. popisné. Někdo zpracovává PENB pro budovu, jako celek a druhý zpracovává PENB pro každý vchod samostatně.
Zákon 406/2000 ani vyhl. 78/2013 tento problém neřeší. Platí pro tento případ např. definice z katastrálního zákona?
S pozdravem
Dobrý den,
osobně to vidím poměrně jednoduše. Zákon 406/2000 Sb. v § 2 Základní pojmy definuje budovu takto: (1) Pro účely tohoto zákona se rozumí p) budovou nadzemní stavba a její podzemní části, prostorově soustředěná a navenek převážně uzavřená obvodovými stěnami a střešní konstrukcí, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí. Z pohledu 406/2000 Sb. je tedy bytový dům s více vchody s vlastním číslem popisným jednoznačně pořád jedna budova a má být tedy zpracován jen jeden PENB. Pokud má celá budova pouze jednoho vlastníka (SVJ) pro všechny vchody, nevidím žádný rozumný důvod, proč by mělo být zpracováno více PENB.
Často se setkáváme, že se dělá PENB pro každý vchod zvlášť v případech, že každý vchod má jiného majitele. Zde mi přijde zpracování více PENB obhajitelné, neboť každý majitel může mít se svou částí jiný záměr - například může samostatně rekonstruovat apod. I když z pohledu zákona 406/2000 Sb. podle mého názoru zůstává i v tomto případě budovou celý bytový dům se všemi vchody. Toto ale není Váš případ. Ve Vašem případě bych jednoznačně doporučoval zpracovat jen jeden PENB na celou budovu.
S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk