Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Stanovení potenciálu úspor energie v budovách ve vlastnictví státu

Článek 5 směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU o energetické účinnosti ukládá členským státům povinnost zajistit v rámci v rámci plnění příkladné úlohy postupnou renovaci budov ve vlastnictví a v užívání ústředních vládních institucí. Renovace mají snížit energetickou náročnost budov alespoň na úroveň minimálních požadavků na energetickou náročnost stanovenou článkem 4 směrnice 2010/31/EU.
Hlavním úkolem materiálu je analyzovat a využít informace dostupné v Centrálním registru administrativních budov (CRAB) spravovaném Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Cílem analýzy je pochopit strukturu systému a vytěžit z dostupných informací údaje potřebné pro zajištění plnění požadavků vyplývajících z článku 5.
Článek 5 dává členským státům možnost použít tzv. alternativní přístup k plnění povinností vyplývajících z článku 5. V rámci alternativního přístupu mohou členské státy přijmout jiná nákladově efektivní opatření. Tato opatření však musí zajistit alespoň takový objem úspor, kterého by bylo dosaženo realizací předepsaným rozsahem renovace objektů. Součástí tohoto materiálu je stanovení objemu úspor energie dosažitelných požadovaným rozsahem rekonstrukce a identifikace možných alternativních postupů pro naplnění tohoto cíle.


Rok vydání:  2013
Stáhněte zde