Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.2.18 / dotaz č. 90448
Dobrý den,

chtěl bych vás požádat o radu ohledně řešení vytápění a rekuperace v RD, jehož výstavbu plánuji. Bude se jednat o přízemní dům, cca 120m2 užitná plocha, třídu en. nárocnosti odhaduji na horší A (jsme zatím ve fázi plánování). Rozhodně bych rád využil řízené větrání.

Jako první varianta mne napadá rekuperační systém v kombinaci s TČ vzduch-voda a teplovodním podlahovým topením.
Vyplatí se v této situaci aktivní nebo pasivní rekuperace?
Použil byste spíše decentralizovanou vzduchotechniku?
Na pořízení je toto řešení dost nákladné, nebylo by dobré uvažovat třeba o elektrickém podlahovém topení v kombinaci s aktivní rekuperací s ohřevem užitkové vody, místo TČ a teplovodu?

Ještě mne napadá, že v domě také plánuji krb. Nebylo by výhodné ho v kombinaci s aktivní rekuperací využít jako zdroj tepla pro teplovzdušné vytápění a ušetřit tak náklady na podlahové topení?

Předem moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, aktivní rekuperaci využijte, pokud potřebujete i chladit. Pokud budete využívat krb více, pořiďte si krbovou vložku. Jinak já preferuji co nejjednodušší systémy - jednak jsou levné, mají levnější údržbu a poruchovost tj. pokud nechcete pasivní dům řešil bych to bez vzduchotechniky a pokud se vzduchotechnikou pak decentralizovanou. Ohřívání vody pomocí TČ je dost neúčinné, vzhledem k nízkému topnému faktoru pro ohřev (jedná se o vyšší teplotu ohřevu). Pokud zatopíte v krbu tak vám ušetří náklady přes rekuperaci a myslím, že k plnému využití může stačit pouze obyčejná rekuperace, ale to by bylo nutné spočítat.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství tisk