Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.2.18 / dotaz č. 90510
Dobrý den,

plánujeme postavit rodinný domek - bungalov, podlahová plocha 130 m2, TZ = 6,5 kW, cihla POROTERM 38 T PROFI (vyplněná vatou), thermo fasáda 3 cm. Jsme dvoučlenná rodina, většinu dne v práci, doma odpoledne a o víkendech.

V obývací místnosti předpokládáme akumulační krb a v celém domě elektrické podlahové topení. Elektřina bude jediný zdroj v domě - ohřev vody, vaření, topení.

Rozhodujeme se mezi rohožemi s topnými kabely a fóliemi v akumulačním systému (zalité betonem nebo anhydritem). Dle nabídek potenciálních dodavatelů jsou pořizovací náklady a instalace fólií cca 2x dražší než na topné rohože, ale roční provozní náklady (spotřebu energie) uvádějí dodavatelé u fólií o cca polovinu nižší než u topných rohoží.

Chtěla bych se zeptat na následující:

Je spotřeba energie u akumulačních fólií výrazně nižší než u rohoží?

Jak je to s elektromagnetickým zářením - je větší problém u rohoží nebo u fólií? Případně jsou tyto hodnoty z podlahového topení pro člověka zanedbatelné a větším problémem je např. televize, mikrovlnka, mobil?

Je elektrické podlahové topení pro náš případ vhodné, ekonomické?

Případně jaký by byl vhodný jiný zdroj vytápění pro náš dům (plyn není na pozemku, tepelné čerpadlo - pořizovací náklady vyšší)?

Předem děkuji za odpověď.
Vážená paní, děkujeme za vaše dotazy.

Spotřeba elektřiny by pro různé typy podlahového vytápění měla být přibližně stejná. Někteří prodejci značně přehánějí s údaji o nízké spotřebě. Rozumnější údaje byste měla najít v projektu vytápění nebo v Průkazu energetické náročnosti budovy.
Obecně platí, že čím více hmoty (betonu) máte v podlaze, tím hůře se systém reguluje a spotřeba energie roste. Jestliže máte k dispozici elektřinu pro vytápění po dobu 20 hodin denně (přičemž pauzy nesmí být delší než hodina), pak není nikterak nutné teplo v domě nějak významně akumulovat.
Z hlediska provozních nákladů by měly být oba systémy srovnatelné, předpokladem pro nízké provozní náklady je správný návrh a regulace.

Elektrické topení je sice provozně dražší než třeba plyn. Máte ale výhodu v tom, že pro celý dům je k dispozici je levnější elektřina v nízkém tarifu po dobu 20 h denně. Takže třeba chladnička bude mít cca poloviční náklady na elektřinu, než kdybyste topili třeba kotlem na dřevo. Elektrické vytápění se tedy vyplatí tím víc, čím vyšší je spotřeba MIMO vytápění (domácnost, dílna apod.). V případě vysoké spotřeby na vytápění a ohřev vody je vhodné použít tepelné čerpadlo, elektrické přímotopy se hodí pro domy s nízkou spotřebou.

Aby váš dům splnil požadavky na energetickou náročnost (dokládá se pro stavební povolení), nemůže být elektřina jediným zdrojem. Proto je správné, že chcete instalovat i krb na dřevo.

Pokud byste se chtěla vyhnout elektrickým vodičům v podlaze, bylo by nutné použít teplovodní podlahové vytápění, kdy jsou v podlaze jen plastové trubky s topnou vodou. Zdrojem tepla pak může být třeba tepelné čerpadlo, elektrokotel, kotel na dřevo atd. Prostě v případě potřeby můžete přejít na jiné palivo, což s el. kabely či rohožemi nemůžete.

Elektrosmogem se bohužel nezabýváme, takže vám nemohu kvalifikovaně říci rozdíl mezi různými druhy vytápění. Obecně je ale největším zdravotním rizikem v domech nedostatečné větrání (vydýchaný vzduch, škodliviny z nábytku, plísně aj.). Zvažte tedy instalaci větracího systému, nebo si přinejmenším pořiďte detektor CO2 a vlhkosti, který vás upozorní na nutnost otevřít okno.

Přeji úspěšnou stavbu!
K. Srdečný


Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk