Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.2.18 / dotaz č. 90532
Dobrý den, obracím se na Vás z dotazem ohledně zateplení rodinného volně stojícího domu. Dům je postaven z tvárnic kalofrig tloušťky 30 cm. Jedná se o patrový domek o obytné ploše 42 m2 v přízemí a cca stejné ploše v patře (podkroví se sádrokartonovými podhledy). Domek je vytápěn lokálními krbovými kamny o max. výkonu 13 kW. Vytápění patra je zajištěno "průduchy" nad kamny. V domku jsme vyměnili okna za dřevěná eurookna dvouskla. Tepelný komfort je dostačující. Ze zde již položených dotazů jsem vyrozuměl, že tepelně-izolacni vlastnosti zdiva jsou nevyhovující a že obecně doporucujete takto stavěný dům zateplit systémem Baumit Open Reflect. Zajímalo by mne, jakou byste doporučil tloušťku zateplení aby ( lidově řečeno ) měla význam? Pro doplnění podkroví je údajně zatepleno minerální vatou 20 cm tloušťky, nicméně tuto skutečnost nemám ověřenou a budu ji řešit s výměnou střešní krytiny, v domku nemáme problémy s vlhkostí. Předem děkuji za Vaši odpověď.
Hezký den,

tloušťka zateplení obvodového zdiva i ostatních obvodových konstrukcí prakticky vychází ze současných závazných norem (zejména ČSN 73 0540-2) a doporučení, která již reflektují neustálé zdražování paliv a energií. Normy prakticky kopírují toto zdražování. Zároveň však dostatečné zateplení budov má význam i z fyzikálního hlediska, kdy jsou eliminovány tzv.tepelné mosty, které způsobují kondenzaci vody a vznik plísní a poškozují a narušují stavební konstrukce.

Normové doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla UN,20 [W/(m2.K)] se pohybují u střechy ploché a šikmé do 45° včetně
a stropů nad venkovním prostorem, s podlahou okolo hodnot U=0,1 W/m2.K a u vnějších stěn (lehká -těžká) - okolo 0,15 W/m2.K. Čím nižší číslo, tím je lepší izolace.

Jakou tloušťku dodatečné tepelné izolace zvolit se řeší tepelně technickými výpočty a měl by Vám je provést stavební projektant nebo projektant vytápění.

Počítačovou simulací je pak možné zjistit nejen optimální skladbu dodatečných tepelných izolací, ale lze i předejít případné kondenzaci vlhkosti ve stavebních konstrukcích. Proto si nechte návrh zpracovat odborníkem.

Můžete také využít dotace z programu Nová zelená úsporám, což Vám doporučuji. Podmínky dotace prakticky vycházejí z výše uvedných norem a je potřebné je opravdu respektovat a neprovádět zbytečně dopředu zateplení na tzv.vlastní pěst.

Doporučuji Vám nechat si vypracovat stavební projekt a potřebné energetické výpočty, které jsou přikládány jako podklady při žádosti o dotaci.


S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk