Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.2.18 / dotaz č. 90003
Dobrý den,

stavím RD v pasivním standardu z masivních CLT panelů, který navrhl jeden z členů Centra pasivního domu, a rád bych s Vámi prokonzultoval několik detailů, které projekt neřeší.

1) Dům je částečně zakopaný ve svahu, a tak celá severní část obvodového konstrukce do úrovně 2NP je z prolejvaček. Ty jsou z vnitřní strany natažené armovací síťovinou, která tvoří vzduchotěsnou rovinu.

Jaké systémově řešení doporučujete pro uchycení kotvících prvků SDK konstrukce (přímé závěsy, krajní CW profil), když vruty budou procházet vzduchotěsnou rovinou? cca 1m této svislé konstrukce je nad terénem, takže z vnější strany není zasypána zeminou, tak mně vhodné záplatování vzduchotěsné roviny trápí.

Domnívám se, že bych pod každý kotvící prvek pro SDK měl dát nějakou oboustrannou lepící páskou, vhodnou pro proděravění vruty a pak hlavy vrutů přelepit vzduchotěsnící páskou. Je to vhodný postup nebo by jste navrhovaly nějaký výhodnější? Můžete doporučit i konkrétní výrobky?


2) Dům je založen na železobetonové základní desce a některé samostatné vnitřní příčky v 1NP jsou z SDK. Dle doporučení detailů pro SDK by se měli kotvit přímo k základové desce kvůli lepší neprůzvučnosti. Já se však zamýšlím nad tepelnými mosty, které tímto vzniknout. A to jak přerušená izolace podlahy, tak i SDK profily, kvůli mnohem lepší vodivosti.

Vzhledem k tomu, že tyto příčky oddělují koupelnu s technickou místností a další odděluje chodbu s pracovnou, myslíte si, že je lepší mít zhoršenou neprůzvučnost než zmíněné tepelné mosty, nebo je to zanedbatelný detail a doporučovali byste SDK skutečně kotvit k základové desce? Nad izolací podlahy (220 mm EPS Grey ve 2 vrstvách) je betonová mazanina s rozptýlenou výztuží (50mm) a s integrovanou el. topnou rohoží.

Nebo bych měl UW profil podlepit nějakou speciální páskou, která mi přeruší tepelný most a volný prostor v SDK pečlivě vyplnit izolací?
Dobrý den,
omlouvám se za pozdní odpověď.

ad 1) co se týká vzduchotěsnosti, tak většinou prošrobování omítkoviny vruty nebývá problém. Je možné toto pojistit podlepením CW profilů bytumenovou expanzní páskou. Buď to v místě vrutů, nebo po celé délce.

ad 2) Zde není jednoznačná odpověď. Záleží hodně na skladbě podlahy samotné. Pokud bude v podlaze betonová mazanina (či alternativa) je možné příčku kotvit až do této vrstvy a tím tepelný most vyloučit. Je částečně pravda, že dojde ke zhoršení akustiky, nicméně u RD to nebude mít vážnější důsledek.

Vyplnění příčky pečlivě tepelnou izolací je pak samozřejmostí.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk