Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.10.18 / dotaz č. 100175
Dobrý den, můj dotaz se týká tolik diskutovaných "měřičů tepla".
Vedení našeho společenství stále tvrdí, že měřáky nejsou povinné a dokonce, že pokud si společenství naprostou většinou odhlasuje,že je nechce, tak údajně být nemusí.Jedná se o panelový dům z r.1975 s 26 byty,2 vchody, v současnosti zateplován, vč.nové střechy, napojen na městskou kotelnu.
Před rokem byly měřáky na zdech, ty se v souvislosti s rekonstrukcí pláště domu zrušily. Od r.2019 se bude rozúčtovávat jen podle metrů. Pokud by byly povinné, stačí i tyto umístěné na zdech v bytech?
Další dotaz se týká jednoho bytu v tomto domě. Údajně topí elektřinou, do bytu nikoho nepustí, takže ani nevíme jestli topení má nebo ne, jak sám tvrdí. Je toto vůbec možno v panelovém bytě s centrální kotelnou? Případně prosím o radu, kam se s těmito problémy obrátit.
Děkuji za Váš čas
Dobrý den
k Vašemu dotazu na měřiče
Měřiče na otopných tělesech být musí dle vyhl poslední 103/15, nejasné to bylo v r.14 a 15, kdy se to odpouštělo , protože to domy nestačili instalovat
měření skutečné spotřeby tepla přicházející z centrální kotelny se měří na patě vstupu do domu. Měřiče poměrové na otopných tělesech jsou pro rozdělení nákladů na teplo pro jednotlivé byty . Rozpočítání můžete zadat fy , která to provádí i dálkově , aniž byste ji museli pouštět do bytu. rozpočet provádí podle dané metodiky .
samozřejmě žádný systém měření není 100 % , každý má své +- , ale metodika se upravuje již dlouho let a postupně se optimalizuje
Pokud jde o souseda, který topí elektřinou - kontrolu lze dle stanov a smlouvy Vašeho SVJ, pokud to umožňují. Pokud by tak topil - musí mít zvýšenou spotřebu elektřiny - dá se zkontrolovat ( pozor , při enormní spotřebě může pěstovat i mariánku)
stěnová měřidla - nevím jaká?
Doufám, že jsem Vám nějak pomohl
Odpovídá:  Ing. Jan Brejcha* - EKIS Blatná tisk