Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.10.18 / dotaz č. 100250
Dobrý den,

mám dotaz ohledně fotovoltaiky a battery boxu. V současné době připravujeme projekt rodinného domu a rádi bychom na střechu instalovali fotovoltaické panely a vyrobenou energii uchovávali v battery boxu. Rád bych se od Vás dozvěděl více. Zpracováváte kompletní projekt tohoto zařízení a co k němu potřebujete, když se jedná o novostavbu? Dům má sedlovou střechu se sklonem 25°. Plocha střechy, která je orientována čistě jižně je cca 66 m2 a tuto plochu bychom rádi celou pokryli fotovoltaickými panely a na základě toho bychom potřebovali nadimenzovat kapacitu battery boxu. Je možné nevyužitou energii prodávat do distribuční sítě, případně za jakých podmínek? Objekt bude vytápěn tepelným čerpadlem. Předem děkuji za odpověď.

Hezký den,

nevyužitou energii prodávat do distribuční sítě se v současné době moc nevyplatí. Je výhodnější celý systém FVE optimalizovat pro svoji vlastní potřebu. Obvykle pro rodinný dům stačí FVE o výkonu 3 až 4 kWp. K tomu potřebujete plochu FV panelů cca 20 až 25 m2 a kapacitu baterie cca 6000 až 6500 Wh.

Pokud byste měl elektromobil, mohla by se část vyrobené elektřiny ukládat také do jeho baterií. Vše by měl řešit projekt zpracovaný na míru dle Vašich priorit a plánovaných potřeb elektřiny v domě, či v jeho blízkém okolí.

Většina firem, která nabízí dodávku a montáž FVE, provádí jak projekty, tak také pomáhá s vyřízením dotace NZÚ. Jak uvádíte, Váš dům je teprve ve fázi projektu a tak doporučuji vše zkonzultovat s projektantem elektro a zároveň oslovit firmu, která by byla pro Vás vhodným dodavatelem FVE, aby bylo možno koordinovat projekt vnitřní elektroinstalace s projektem FVE. Dobré je také znát v případě hybridní FVE připojovací podmínky dodavatele elektřiny.

Pro vypracování projektu FVE je potřebné znát budoucí potřeby elektřiny v domě a mít k dispozici stavební projektovou dokumentaci. Je potřebné znát, jaké elektrospotřebiče budou v domácnosti a jaké budou jejich elektrické příkony a časy využití. Zpravidla se provádí také počítačová simulace týkající se umístění FV panelů a jejich případného zastínění.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce