Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.10.18 / dotaz č. 100266
Dobrý den,

rád bych se zeptal na možnosti dotace na vytápění nebo zateplení.

Rekonstruuji dům. V současné době před instalací topení. Původně bylo bez centrálního topení - tuhá paliva (Petry, kamínka v každé místnosti)

Můj současný projekt počítá s vytápěním plynem, ale rád bych to s někým zkonzultoval, případně zjistil, jak efektivní by bylo využít dotační program.


Děkuji za info.


Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na možnost využívání dotačních programů uvádím:
Na instalaci ústředního topení s plynovým kotlem nelze využít dotační program „Snížení emisí z lokálního vytápění domácností“ obecně nazývaný „kotlíkové dotace“. Tento program je určen na výměnu kotlů na pevná paliva a jejich náhradu jiným tepelným zdrojem (plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo, kotel na pevná paliva splňující emisní limity, solárně-termická soustava). Nevztahuje se tedy na náhradu lokálních topidel ústředním vytápěním.
O podporu na náhradu lokálních topidel sloužících společně jako hlavní zdroj tepla pro vytápění plynovým kondenzačním kotlem lze ale požádat podle nových závazných pokynů programu Nová zelená úsporám, platných od 15 října 2018. O podporu lze požádat výhradně současně s opatřením z oblasti snížení energetické náročnosti domu jako je např. zateplení obvodových či vnitřních konstrukcí (střechy, stropy, podlahy) či výměny výplně stavebních otvorů (okna, dveře).
Realizace těchto opatření musí být prováděna dodavatelem s příslušným oprávněním.
Účelem podpory je snížení energetické náročnosti stávajících rodinných domů. Současně s podáním žádosti z oblasti snížení energetické náročnosti lze žádat o podporu na zpracování odborného posudku. Tato podpora může činit až 25 000 Kč
Výše podpory na tepelné izolace se může pohybovat v rozsahu 500 až 800 Kč/m2 podle výše dosažené úspory; u výměny výplní stavebních otvorů od 2 100 do 3 800 Kč/m2. U náhrady lokálních topidel kondenzačním kotlem může činit výše podpory 25 000 až 35 000 Kč.
Vzhledem k tomu, že výše podpor nejsou zanedbatelné, bylo by vhodné této možnosti využít.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk