Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.10.18 / dotaz č. 100337
Dobrý den,

rekreačně využíváme starý, kamený, památkově chráněný dům a řešíme jeho vytápění pro zimní období. Většinou se jedná jen o víkendové pobyty.

V současné situaci jsou v každém pokoji kamna na dřevo. V jedné menší místnosti (14m2) bychom je chtěli nahradit a topit jen elektrickým nástěným přímotopem. Ve 3 větších místnostech bychom chtěli kamna přímotopy doplnit, aby bylo možné "udržovat" teplotu bez stálého přikládání. Centrální topení nepřipadá vzhledem k ochraně v úvahu, takže jen elektrické přímotopy do zásuvky. Jaký typ přímotopu je nejefiktivnější co se spotřeby týče? Jak vybrat konkrétní produkt? Máte doporučení na určitou firmu?

1. Jaký typ přímotopu (olejový, infra...) byste mi doporučili do pokoje, který se bude vytápět jen přimotopem - místnost má metrové kamenné stěny a dřevěná okna.

2. Jaký typ přímotopu do pokojů, kde se primárně bude topit kamny ale přitopovat přímotopy - stejná izolační situace.

3. Je rozdíl zda přímotop bude pod oknem, nebo může být kdekoli v místnosti?

Děkuji mockrát

Vážený pane,

z hlediska spotřeby jsou různé přímotopy téměř stejné. Doporučujeme použít přímotopy s větším podílem sálavého tepla, tedy s velkou plochou (dělají se třeba skleněné či mramorové). Jsou o něco úspornější a hlavně poskytují větší komfort. Mají nižší povrchovou teplotu, riziko popálení nebo požáru je velmi malé.
Při umisťování sálavých přímotopů si představte, že jde o reflektor, kterým potřebujete co nejlépe osvítit celou místnost. Může být lepší použít více těles. Dávat ho pod okno je často nevhodné. Hodí se tam, kde jsou lidé dlouhodobě a kde netopíte kamny.

Levnější přímotopy, které ohřívají vzduch elektrickou spirálou, vytopí místnost rychleji, ale nejsou tak komfortní. Pokud budete přímotop zapínat jen občas, může docházet k tomu, že se na topném tělese bude pálit usazený prach – bývá to provázeno typickým zápachem. Vždy je pak nutno důkladně vyvětrat.

Pokud máte netěsná okna,kterými "táhne" můžete pod ně umístit buď takovýto teplovzdušný přímotop, ale vhodnější by byl třeba přímotop olejovým kde jsou opět nízké povrchové teploty a všší komfort (nevýhoda je, že zabírá víc místa). Vzduch pronikající okolo okna se od přímotopu hned ohřeje, takže nevzniká pocit studeného průvanu od okna. Lepší je samozřejmě okno utěsnit či vyměnit.


Rozhodně nedoporučujeme světlé zářiče (někdy se označují jako infra zářiče, což je klamání zákazníka – každé topidlo je infra). Vyznačují se malou plochou a vysokou teplotou. Kvůli vysoké teplotě hrozí popálení, případně požár, když vám na topidlo spadne třeba kus oblečení. Lze je doporučit jen v případech, kdy potřebujete rychle zatopit a místnost používat jen krátce.

Nwzapomínejte, že pokud budete chtít, aby vám distributor elektřiny přiznal sazbu pro přímotopy D 57, musíte udělat samostatný el. okruh pro přímotopy.
S pozdravem

P. Vogel, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Petr Vogel* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk