Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.10.18 / dotaz č. 100533
Dobrý den,
v pátek jsem se zúčastnil Fóra expertů: Možnosti vytápění pasivních domů. Z rozboru možností různých druhů vytápění ve vztahu k měrné neobnovitelné primární energii a možnosti získání dotace to vypadalo, že není možné získat dotaci bez toho aby součástí systému byla fotovoltaika. V našem projektu rodinného domu jsme se chtěli fotovoltaice vyhnout z důvodu vysoké prvotní investice. Jako zdroj vytápění a přípravy ohřevu teplé vody jsme plánovali krbovou vložku s
výměníkem a elektrický kotel. Chtěl bych se zeptat jak se určuje poměr využití těchto dvou zdrojů?Jejich faktor neobnovitelné primární energie je na opačném konci spektra, takže poměr v kterém budou započítány do celkového výpočtu je zásadní. Je vůbec možné s těmito dvěma zdroji tepla uvažovat o dotaci B1 nebo B2? Nebo by pro získání dotace bylo nutné zapojit fotovoltaiku bez ohledu na to jak budou vyladěny ostatní detaily domu?
Dobrý den,
pokud toto z fóra expertů vyznělo, tak za to se omlouvám. Splnění parametru neobnovitelné primární energie je možné mnoha cestami a ne jen použitím fotovoltaických panelů. Je možné použít systém na spalovaní různé biomasy (pelety, kusové dřevo), použít tepelné čerpadlo s dostatečným topným faktorem, použití kompaktní jednotky, použití fototermických panelů a jiné. Možností je opravdu hodně a dají se různě kombinovat. Vždy podle konkrétního objektu, užívání objektu a preferencí uživatele.
Ve vašem případě bude obtížné tuto hodnotu splnit, díky využití krbové vložky. Jsou limity jednak pro její výpočtové zohlednění, ale také pro její reálné používání. Velkou roli zde hraje také potřeba energie na přípravu teplé vody. V této kombinaci lze uvažovat nad splněním podmínek dotačního titulu NZÚ v oblasti B1. Pro B2 by bylo potřeba snížit potřebu neobnovitelné primární energie. Viz možnosti výše.

S tímto by vám však měl pomoci váš projektant, případně energetický specialista, který pro váš dům najde to nejlepší řešení ať už z hlediska dotací, pořizovacích nákladů, provozních nákladů, tak například komfortu užívání a prostorových nároků.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD
Téma:  Vytápění
tisk