Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.11.18 / dotaz č. 101424
Dobrý den,
mám dotaz ohledně podmínek pro získání nové dotace B.0 (150 000 Kč). Budeme stavět dřevostavbu bungalovu o užitné ploše 100 m2 tvaru L v nízkoenergetickém standardu. Budeme mít aktivní rekuperaci s interním TČ. Topit budeme elektrickou podlahovkou. Vodu ohřívat rovněž elektrikou. Je v této kombinaci reálné dosáhnout na dotaci B.0? Nebo by bylo nutné využívat rekuperaci i pro ohřev TUV (výdaj cca 100 000 Kč navíc)?
Obytné místnosti jsou orientovány na JZ a JV. Okna budou venkovně stíněny roletami nebo markýzou. Budeme mít 6komorová trojskla. Obvodové stěny bude tvořit polystyren 150 mm, deska Rigistabil 15 mm, minerální izolace 140 mm v KVH profilech, parotěsná fólie, instalační zateplená předstěna 40 mm a deska Rigistabil 15 mm. Pod podlahou bude anhydrit 50 mm, EPS polystyren 120 mm, hydroizolace a ZD 150 mm. Strop bude zateplen 400 mm foukané izolace. Střešní izolace bude mít 280 mm. Lokalita Tábor.
Dobrý den,

Pro podoblast dotace B0 je klíčová výše měrné neobnovitelné primární energie, která musí být nižší nebo rovna 120 kWh/(m2.rok). Bohužel z výše uvedeného popisu nelze bez výpočtu energetické náročnosti objektu stanovit, zda bude hodnota měrné neobnovitelné primární energie splněna či nikoliv. Doporučuji, aby jste se obrátil na zpracovatele projektové dokumentace, který Vám bude zpracovávat průkaz energetické náročnosti budovy. Ideálně nechat si zpracovat předběžné výpočty energetické náročnosti a pokud nebudou požadavky podoblasti B0 splněny nechat si navrhnou opatření, které objekt posunou k lepším hodnotám.

S pozdravem
Gabriela Krajcarová
Odpovídá:  Ing. Gabriela Krajcarová - EKIS Praha Ekowatt tisk