Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.11.18 / dotaz č. 101562
Dobrý den, měl bych zájem o dotaci na zateplení našeho RD svépomocí. Jak bychom měli postupovat v případě této realizace. Na kolik vyjde zhruba cena dotace na zateplení.

Děkuji
Dobrý den,
dle nových podmínek, platných od 15.října 2018 je z programu Nová zelená úsporám možno čerpat dotaci i na zateplení prováděné svépomocí. Program je zaměřen na snížení energetické náročnosti stávajících rodinných domů, čehož dosáhnete především zateplením konstrukcí (fasáda, stropy, střechy) a výměnou výplní otvorů. Abyste mohli čerpat dotaci, je třeba splnit určitá kritéria, která se prokazují tzv. energetickým hodnocením. Principem je navrhnout taková opatření, aby byla efektivní a samozřejmě pro vás i finančně dostupná. Výše dotace se odvíjí od velikosti ploch, na kterých bude realizováno zateplení/výměna výplní. Např. pokud budete zateplovat fasádu,střechu nebo stropy, tak výše dotace bude 500 - 800 Kč za m2. Výše dotace může být vždy max. 50% doložených způsobilých výdajů. V případě, že byste chtěli realizovat zateplení svépomocí, způsobilým výdajem by byly faktury za nákup materiálu, případně výpujčku nářadí. Vždy je však povinnost zajistit si odborný technický dozor nad prováděním stavby.
Pro orientační výpočet výše dotace, úspor, návratnosti investic můžete využít "dotační kalkulačku", která je dostupná přímo na stránkách programu: http://kalkulacka.novazelenausporam.cz/
S pozdravem
O.Pokorný, energetický poradce ECČB