Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.11.18 / dotaz č. 101614
Dobrý den, chceme koupit byt, který nemá vytápění a třeba to řešit samostatně jako i ohřev TUV. Plynová přípojka není a proto bychom se chtěli poradit o nejvhodnějším a nejekonomičtějším řešením vytápění a ohřevu TUV. Byt má rozměr 95m2 a je to starý pražský byt s vysokými stropy. Bez zateplení budovy, vysoké stropy (3m).
Vážená paní,
asi si můžete vybrat jedině mezi vytápění tuhými palivy nebo elektřinou. Pokud jsou v bytě funkční komíny, můžete si pořídit kamna na pelety. Nevýhodou je samozřejmě náročnější obsluha a potřeba prostoru pro skladování paliva.
Při vytápění elektřinou by bylo nejlepší instalovat tepelné čerpadlo, které v létě může fungovat i jako klimatizace. Je ovšem otázka, zda budete moci na fasádu umístit venkovní jednotku. Jednotka také nesmí obtěžovat hlukem sousedy.
Jinak zbývá už jen elektrické přímotopné vytápění. Můžete použít topné rohože pod podlahu, nebo nástěnná topidla. Doporučuji zvolit velkoplošná tělesa s nízkou povrchovou teplotou, která jsou komfortnější a nepálí se na nich prach.
Ohřev teplé vody bude nutno řešit el. bojlerem.
Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk