Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.11.18 / dotaz č. 101635
Dobrý den,
mám kondenzační plynový kotel a chci posoudit jeho účinnost. Kolik vody mi má zkondenzovat na jeden spálený m3 plynu? Měřím tak , že si dám odvod kondenzátu do kýble a změřím množství vody a plynu za čas.
S pozdravem
Děkujeme za Vaši otázku.

Literatura uvádí, že produkce kondenzátu u plynových kondenzačních kotlů činí průměrně 0,14 kg/kWh. V kubíku plynu je cca 10 kW tepla, takže na kubík to vychází cca 1,4 l. Měřeno bylo při 10 hodinách provozu kotle s nějakým PŘÍKONEM (nikoli výkonem) po dobu 10 hod a pak rozečteno na hodinu.

Nicméně moc nechápeme, jak chcete uvedeným způsobem měřit účinnost, pokud máte na mysli tu vyjádřenou v %
1. Musel by jste znát přesné složení plynu – dodavatel sice ve smlouvách garantuje určité složení vč. vlhkosti, ale vždy v nějakém rozsahu a je otázka, nakolik aspoň ten rozsah je celou dodávku dodržen
2. Kondenzační kotel pracuje za provozu s různou účinností, závisí to hlavně na parametrech topné vody (čím nižší teplotní spád, tím vyšší účinnost – takže pokud je kotel provozován třeba na výstupní teplotu 80 C, do oblasti kondenzace se vůbec nedostane, protože ta je až pod teplotou vratné vody 50-55 C). Také samozřejmě závisí na potřebě tepla, a ta se mění i během dne, hodin. Záleží i na spalinové cestě.

Opravdu nám není jasné, jakým způsobem se chcete dobrat účinnosti měřením objemu ve kbelíku.
Jediné co vidíme jako smysluplnější, prostě kotel pustit na jeho maximální výkon (ale přepočet provést z příkonu), zapsat si spotřebu na začátku a na konci sledovaného období, a spotřebu ZP v m3 násobit těmi 1,4 l a výsledek pak porovnat s nateklým kondenzátem do kbelíku. Mohl by jste tak získat rámcové, orientační srovnání, jestli kondenzace probíhá jak je obvyklé. Nicméně i když bude v kbelíku méně, neznamená to, že kotel je v nepořádku. A naopak, když tam bude více, že je to superkotel.

Ing. Miroslav Nezdara, Jaroslav Hobl
EKIS 8033 Cheb
Odpovídá:  Ing. Miroslav Nezdara - EKIS Cheb Ing. Nezdara
Téma:  Vytápění
tisk