Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.11.18 / dotaz č. 101637
Dobrý den,

rád bych se zeptal na dvě věci:

1. nedávno jsem zateplil celý dům a získal dotaci z NZU. V rámci dotace nebylo možné čerpat na zastínění (předokení žaluzie), přesto jsem toto opatření realizoval. Rád bych se zeptal, jestli a za jakých podmínek by bylo možné ještě dodatečne získat příspěvek na zastínění.

2. Uvažuji o fotovoltaické elektrárně na dům. Jestli jsem pochopil podmínky dotace NZU správně, tak pokud nechci baterie (zatím jsou pro mě zbytečně drahé) mohu získat podporu buď nově s tepelným čerpadlem (které ale pro mě ale nelze použít) nebo s akumulací do vody. Mám stávající bojler na elektřinu (200 litrů) mohl bych využít tento nebo budu muset kupovat další?
Pokud bych nyní realizoval malou FVE s výkonem 2kWp (abych využil dotaci 55 tisíc) mohl bych například za 2-3 roky systém rozšířit řekněme na 5kWp a přikoupit baterie a využít další dotaci z NZÚ?
Dobrý den,
ad 1 - Na stínící techniku nelze samostatně podat žádost, pouze v kombinaci se zateplením (oblast podpory A0, A1, A2, A3) viz Závazné pokyny pro žadatele příjemce podpory z programu NZÚ RD v rámci 3. výzvy podání žádostí.

ad 2 - Pokud budete žádat v podoblasti podpory C3.4 pak vám stačí velikost bojleru / akumulační nádrže 80 l/kWp instalovaného výkonu, tzn. pokud budete realizovat instalaci o velikosti 2 kWp, pak je velikost bojleru 2x 80 = 160 l. Doporučuji však projednat s projektantem vhodnou velikost solárního systému pro váš RD a z toho vyplyne i optimální velikost akumulační nádrže.
Co se týká podání žádosti na rozšíření systému za 2 - 3 roky, tak v podmínkách je napsáno, že o podporu v podoblasti C3 lze zažádat na jeden RD pouze jednou za dobu trvání Programu.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros tisk