Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.11.18 / dotaz č. 101755
Dobrý den,

pokud chci změnit dodavatele elektřiny a dodavatel, kterého jsem si vybral vyžaduje podepsání plné moci pro podání výpovědi. Nerad podepisuji plnou moc. Nedaří se mi dohledat smlouvu s aktuálním dodavatelem, tudíž neznám svůj závazek. Může ho nový dodavatel zjistit i bez plné moci? Jak mám postupovat?

Díky za informace
Dobrý den,

pokud dodavateli plnou moc nepodepíšete, nebude moct za vás převod vyřídit. Budete tedy muset podat výpověď u stávajícího dodavatele a postarat se i o další náležitosti spojené s přechodem k novému dodavateli. Pokud plnou moc podepisovat přece jen budete, doporučuji řádně pročíst, k čemu všemu dáváte dodavateli oprávnění, aby za vás vyřídil a zda se např. nevzdáváte možnosti svobodně si vybrat dodavatele v příštích letech (bohužel i to se stává).

Jaký máte závazek u dodavatele, tak zjištění nesouvisí s plnou mocí. Plná moc je k vyřízení výpovědi. Optimální je smlouvu dohledat nebo požádat o opis stávajícího dodavatele, aby mohla být výpověď napsána ke správnému datu a nehrozily vám případně sankce za předčasné vypovězení smlouvy.
S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk