Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.12.18 / dotaz č. 102174
Dobrý den, obracím se na Vás prosbou o doporučení optimálního způsobu vytápění. Plánuji zrekonstruovat byt v podkroví.
Zdi cihla cca 35 cm jedna strana cca 50, strop se bude zapeplovat vatou + sádrokarton. Velikost místností ne 2x místnost 5*5m výška stropu 2,5m , kuchyň 2*6, a dětský pokoj 3*6m, a na druhé straně řadového vesnického domu je jsou ještě jedny prostory, kde by se dal taky udělat byt 2 místnosti o velikosti 5x5m a kuchyň cca 2x 3m.
Okna původní dřevěná. Prosím o doporučení vhodného vytápění, na tepelné čerpadlo je údajně lepší použít podlahové vytápění, v místnostech jsou ale dřevěné podlahy, ty bych tam chtěl nechat. Zároveň bych bylo asi složitější účtovat nájemníkům spotřebu, když by bylo jedno tepelné čerpadlo.
Zaujaly mě infrapenely, jaké mají nevýhody oproti jiným druhům vytápění. Samozřejmě bych chtěl co nejlevnější jak pořizovací náklady, tak i provoz bytu. Prosím také doporučení jakým způsobem ohřívat vodu na mytí, je bojler efektivní? Nebo by bylo lepší přitáhnout plyn a ohřívat plynový „bojler“.
Předem děkuji za rady.

Dobrý den,
Pro návrh vytápění dle vašeho popisu je uvedeno málo údajů. Pokud by měl být návrh zodpovědný, bylo by nutné provést úplný tepelný výpočet vytápěných prostor. To je možno jen na základě úplné stavební dokumentace. V tomto případě však půjde o mnohem větší rozsah práce než odpovídá poradenství EKIS. Doporučuji se obrátit na projektanta nebo lépe energetického specialistu, který jednak bude vycházet z projektové dokumentace a dále z prohlídky na místě a vypracuje několik variant možného způsobu vytápění a ohřevu TUV včetně ekonomického hodnocení.
S pozdravem L. Prokop
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE
Téma:  Vytápění
tisk