Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.12.18 / dotaz č. 102217
Dobrý den,
zjednodušeně můj dotaz zní na alternativy konstrukce podstřeší pasivního domu. V projektu mám dvojitý rošt, kdy první vrstvu na prvním roštu tvoží OSB deska (nad ní se umístí minerální vata), následuje svěšený druhá, pohledový strop ze sádrokartonu.
Můj řemeslník má z konstrukce obavy, nezná chování ani specifické potřeby kotvení OSB desky a proto zvažujeme použití alternativy, např. desky HABITO. Dle projektanta by to mohlo být možné - já prosím o názor Vás, jako nezávislé odborníky. Zajímá mne hlavně neprůvzdušnost. Výhody budou zřejmě voděodolnost a požární odolnost, nevýhodou vyšší cena. Otázkou je také těsnění spojů - např., zda tmel a páska, či jíné řešení.
Dobrý den,
pokud správně chápu, tak jde o nahrazení OSB desek deskami např. HABITO. Toto bych nedoporučoval, desky HABITO jsou sádrokartonové desky, které obecně nejsou považován za vzduchotěsné, je to dáno, mimo jiné, také spoji desek. Doporučuji zachovat OSB desky s přelepenými spoji. Na tyto desky je pak bezproblémové vruty kotvit rošt nebo závěs po konečný sádrokartonový podhled. Nevýhodou desek HABITO bude také cena a následně horší kotvení další vrstvy.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk