Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.1.19 / dotaz č. 102309
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak ideálně vytápět dřevostavbu nové zateplené rekreační chaty, kde nebude celoroční pobyt. Požadavkem je podlahové vytápění, v okolí není plyn. Vyplatí se tepelné čerpadlo, nebo raději elektrokotel, či topné rohože?
Je možné u rekreačních objektů instalovat pouze elektrické vytápění nebo musí být z důvodu splnění PENB doplněno o nějaký jiný zdroj jako u rodinných domů?
Děkuji
Vážený pane,
děkujeme za váš dotaz.

Podlahové topení má obecně tu nevýhodu, že má jen malý výkon, takže bude déle trvat, než se chata po vašem příjezdu vytopí. Řešením může být dálkové ovládání, kdy si topení zapnete na dálku třeba přes smartphone, s dostatečným předstihem.
Tepelné čerpadlo se vyplatí hlavně v objektech s větší spotřebou. Pokud budete v chatě jen občas, bude asi výhodnější pořídit elektrické přímotopné topení, které je investičně podstatně levnější (zejména pokud porovnáme teplovodní podlahové vytápění s tepelným čerpadlem a elektrické topné kabely či rohože do podlahy).
Doporučili bychom vám podlahové topení doplnit případně el. přímotopnými panely tam, kde budete potřebovat větší výkon nebo tam, kde je plocha pro podlahové topení omezená.

Chata, resp. rekreační objekt nemusí splňovat požadavky na energetickou náročnost podle zákona 406/2000 Sb. Stavební úřad by po vás neměl chtít PENB. Pokud ho bude vyžadovat, je úplně jedno, jaké výsledky v něm budou uvedeny.

Přejeme příjemné chataření!
J. Truxa, K. Srdečný