Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.1.19 / dotaz č. 102477
Dobrý den,
stavíme RD, a v podstatě už od fáze projektování si pohrávám s myšlenkou instalovat na střechu fotovoltaiku. Jednou jsem rozhodnuta pro z důvodu částečné soběstačnosti a po přečtení diskuzí o návratnosti zase proti.
Z toho důvodu bych uvítala jakoukoliv radu zasvěcené osoby do této problematiky.

Pár základních údajů o stavbě:
- jednopodlažní RD o zastavěné ploše 150 m2, dispozice 4+kk
- vytápění: el. topné rohože a kabely + akumulační kamna v obývacím pokoji
- v plánu je také aktivní rekuperace pro ohřev vody a větrání a přichlazování v létě

Z toho, co jsem zatím zjistila, fotovoltaika neutáhne topení - nejnižší účinnost v hlavní otopné sezoně, ale láká mě pohon rekuperační jednotky po zbytek roku a instalovaných spotřebičů "zadarmo".
Nechtěla bych ale mít dům prošpikovaný technologiemi, které jsou předražené a vyžadují nákladný servis a opravy.
Chci aby to dohromady dávalo smysl, prosím tedy o odbornou radu k celému systému pro vytápění, ohřev vody, větrání a výrobu el. energie.

Ráda bych také využila dotace.

Přeji příjemný den a těším sena Vaši reakci.
Dobrý den,
bohužel přesnější ekonomiku nedokážu z uvedeného vypočítat, ani to není v rámci konzultace možné. Nicméně pokud máte celý dům pouze na elektřinu, tak instalace FVE bude ekonomicky vycházet dobře. Je jen otázkou správného dimenzovaní FVE. Určitě bude nutností navštívit odborníka, který podle přesně zadaných veličin (tepelná ztráta domu, počet osob v budově - potřeba TV, spotřebiče...) vypočítá jak velká FVE bude ekonomicky optimální, případně co bude potřeba pro dosažení dotace. Dotace je v současné době možná v programu Nová zelená úsporám, kde je možná dotace do 35 000 Kč do 150 000 Kč.
Základní požadavek (povolení) udá ovšem ČEZ, který vám umožní či neumožní instalaci FVE napojenou na jejich síť, případně možnou velikost FVE.
Odpovídá:  Ing. Milan Szotkowski - EKIS Třanovice C.E.I.S. (Český Těšín)
Téma:  Ostatní
tisk