Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.2.19 / dotaz č. 102765
Dobrý den,

mám dotaz ohledně zateplení podlah ve starém domě.

Podlahy jsme vykopali 45cm do hloubky pak navezli 20cm štěrku 5/20 s drenážníma rourama a následně beton s kary sítí o síle 6-7 cm.

Teď byla v plánu lepenka proti radonu 1cm tlustá a 10cm polystyrenu, pak závěrečný beton 8cm ale napadlo mě místo betonu položit na lepenku trámy, mezi ně polystyren a vše zakrýt osb deskama 2,5 cm dvě vrstvy a vinyl jako finální podlahu.

Nemůžou trámy cca do 60let prohnít a podlaha se tím pádem zvlnit? Nebo se někde srážet voda a vznikat případně plíseň?

S pozdravem

Dobrý den,
pro podání vyčerpávající odpovědi na Váš dotaz, by bylo zapotřebí znát více informací a detailů Vašeho projektu. Z hlediska tepelně izolačního je samozřejmě varianta s trámy a polystyrenem daleko lepší než varianta s betonem. Ovšem životnost trámů je silně závislá na technologickém postupu provedení. Je třeba si uvědomit, že beton v závislosti na podmínkách ve kterých je položen vysychá velice pomalu a čím více vlhkosti v něm zůstane, tím bude pravděpodobnost uhnívání trámů vyšší. Záleží tedy zejména na stupni vyzrání a vyschnutí betonu, než na něj budou trámy položeny. Po té záleží na ošetření trámů tak, aby co nejméně pojímaly vlhkost. Dále je důležitý způsob a typ použité hydroizolace mezi trámy a podkladovým betonem. Ne méně důležité také je, kde je vlastně podlaha v domě umístěna. Zda se jedná o podlahu pod úrovní okolního terénu, v úrovni okolního terénu nebo nad úrovní okolního terénu. Rovněž je dobré uvažovat o odvětrání, tak aby pod OSB deskami mezi trámy mohl do určité míry proudit vzduch. Doporučujeme spojit se projektantem a nechat si poradit ve věci technologického postupu a volby vhodných materiálů. Nebo nás můžete navštívit po telefonické dohodě v našem středisku EKIS tak, abychom s vámi technologický postup probrali osobně. S pozdravem poradenské středisko EKIS Praha 3.
Odpovídá:  Ing. Pavel Halada* - EKIS Praha MČ Praha 3 tisk