Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.1.19 / dotaz č. 102925
Dobrý den,
V dřevostavbě máme mezi vytápěným prostorem (ložnice) a nezateplenou půdou instalované půdní schody s poklopem Dolle F30. Strop je zateplený 40cm minerální vaty, ale poklop je tvořen pouze dvěma 3mm silnými jednostranně lakovanými HDF deskami, mezi kterými je 50mm tlustá minerální izolace. V průběhu letošní zimy se nám horní HDF zkroutila, poklop byl vyměněn za nový, ale bohužel během týdne se zkroutil i nový poklop a na horní HDF se objevily tmavé mapy. Výpočtem na internetu u-wert.net jsem zjistil, že dochází ke kondenzaci ve skladbě poklopu. Dle mého názoru nelze tento poklop provozovat mezi zatepleným a nezatepleným prostorem, vždy bude docházet ke kondenzaci. Můžete prosím ověřit, zda jsou mé závěry správné a případně doporučit nějaké funkční řešení. Jedná se o novostavbu v záruce, stavební firma je ale poněkud bezradná. Děkuji
Vážený pane,
podle vašeho popisu to vypadá, že opravdu dochází ke kondenzaci vlhkosti v konstrukci poklopu, což je příčinou kroucení desek. Píšete, že jde o novostavbu. Zde se dá čekat vysoká vlhkost, takže kondenzace je asi docela masivní. To by i vysvětlovalo, že nový poklop se zkroutil již po týdnu - obvykle se problémy s vlhkostí zkondenzované v konstrukci projevují mnohem pomaleji.

Řešením je osadit schody jiného výrobce, který má konstrukci vyřešenou tak, aby se vlhkost z vnitřního vzduchu nedostala dovnitř. Jinak bude ke kondenzaci docházet vždy - jestliže je na vnitřní straně poklopu +20 °C a na venkovní třeba -5 °C, musí zákonitě někde mezi nimi vlhkost zkondenzovat.

Jinou možností je vybudovat nad schody (na půdě) další prostor na způsob krabice, který bude dostatečně tepelně izolovaný. Poklop pak zůstane v teple a ke kondenzaci nedojde. Oblast kondenzace se přesune do tepelné izolace "krabice", což lze řešit kvalitně provedenou parotěsnou zábranou. Vlastně jde o to, přenést problém na jiné místo.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt tisk