Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.1.19 / dotaz č. 103030
Dobry den, v listopadu jsme se nastehovali do novostavby. Hruba stavba stala jiz 4 roky, ale kompletne dodelany byl dum az nyni v lete, nyni v listopadu se dalo do pohybu tepelne cerpadlo a zacalo se topit. Snazime se casto vetrat, vetsinou ventilaci v okne, ale vsechna okna se na spodnim okraji skla pres noc mlzi. Asi tyden po nastehovani jsme si ze zvyku v loznici temer vypnuli topeni, protoze jsme zvykli spat v chladnejsi mistnosti. Loznice je primo naproti koupelne, ve ktere se kazdy vecer sprchujeme, samozrejme po sprse vetrame oknem. Loznice se nachazi na kraji domu, tedy jsou zde dve obvodove zdi. Nyni jsme si vsimli, ze se dole v rohu obvodovych zdi objevila plisen. Odemknuli jsme plovouci podlahu, podlaha pod je sucha, vlhka je pouze zed a jeste mi prijde, ze jen za listou plovouci podlahy, nejvic v tom rohu, kde se nechazela rohova spojka podlahy. V celem dome je podlahove vytapeni. Chci se zeptat, zda jsme zapricinili vlhkou zed a plisen napriklad snizenim teploty v pokoji a za listou se mohla hromadit vlhkost nebo zda bude problem v izolaci domu? Dekuji Vam za radu
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Výsledný pozorovaný defekt může být složen z několika příčin, které v podstatě naznačujete v textu dotazu. Jistěže by bylo dobré znát stavební tvar detailu soklu domu, jaké jsou zde použité materiály a cihly, zda je dům se zateplením, nebo bez zateplení a jak je zateplena soklová část domu a do jaké hloubky a v jaké tloušťce.
Popisované místo je typickou tepelnou vazbou, známe spíše pod pojmem tepelný most. V místě rohu stěn u podlahy je vliv průběhu izoterm na vnitřní povrch nejhorší, teplota na vnitřním povrchu je zde nejnižší. Tepelné mosty jsou dobře odhalitelné termovizní kamerou a v tomto případě by se dalo i doporučit jako potvrzení „podezření“. Případnou službu měření termokamerou si můžete zajistit v našem poradenském středisku.
Ke kondenzaci na studeném povrchu dochází v okamžiku, kdy souhrn teploty vnitřního vzduchu a množství vlhkosti, které je vněm obsaženo vede ke zvýšení jeho relativní vlhkosti. V důsledku toho je vyšší teplota rosného bodu, tedy zdi. Snížení teploty v ložnici a současná dotace vlhkosti z koupelny je tím mechanismem, který k tomu vede. Ověřit lze teploměrem a vlhkoměrem. Pokud je dům znevýhodněn nepříliš dobře řešenými tepelnými vazbami, pak jsou jejich povrchy citlivé třeba již od 55% vnitřní vlhkosti a 60-65% již bohatě vyvolá problém. Ten výše popsaný detail se bude jistě stavebně opakovat na všech zbývajících rozích domu a tam se možná defekt neprojevil, neboť vlhkost je v jiných místnostech menší. Pomocí by zde mohlo být nějaké dodatečné zateplení problematického rohu z venku.
Přestože dům v hrubé stavbě stojí již pár let, provedení vnitřních omítek mohlo být těsně před nastěhováním. Svůj díl by tedy mohla přinést i zbytková technologická vlhkost, která se projevuje po delší čas především tam, kde jsou novostavby zateplené polystyrénem, tedy transfer vlhka ven omezen. Problémy způsobené tímto časem odezní, ale zbavit se plísně vyžaduje více delšího úsilí.
Podlaha je suchá, to souvisí s podlahovým vytápěním, které zajišťuje dostatečnou teplotu betonové vrstvy, teplo se ale již nepřenese do stěny, která je oddělená dilatačně vložkou, která zároveň tepelně izoluje.
Vzhledem k tomu, že se jedná o novostavbu, je možnost defektu hydroizolačního povlaku spíše nepravděpodobná. Pronikání vlhka z venku by mohlo nastat v případě, že by dům byl v této části zapuštěný pod terén a izolace nějak nesprávně ukončena. To by se mělo také prověřit.
Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk