Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.2.19 / dotaz č. 103829
Dobrý den.

Dovolte mi prosím dotaz. Obdržel jsem informaci o možnosti žádosti o dotaci kolem úspory energie u rodinných domků.

Jsem majitele nového domu v Adamově u Českých Budějovic a rád bych se dotázal na možnost dotace na nákup venkovních žaluzií. Domek mám vybaven překlady HELUZ pro venkovní žaluzie. Prosím dotaz, platí tato akce nadále a jaké podmínky musím prosím splnit?
Dobrý den,
děkuji za váš dotaz. Na podzim roku 2018 došlo k úpravě podmínek a k novinkám v programu Nová zelená úsporám, kdy přibyla možnost získat podporu na instalaci venkovní stínící techniky (např. venkovní žaluzie, rolety). Nicméně tuto možnost lze využít pouze v případě, že se na domě řeší a žádá o podporu na zateplení, případně výměny oken stávajícího rodinného domu. To znamená, že na samotnou instalaci stínící techniky žádat nelze.
Podporu lze čerpat i na novostavbu rodinného domu, nicméně se musí jednat o dům s velmi nízkou energetickou náročností, kde je třeba splnit soubor několika parametrů. Jedním z nich je například povinná instalace řízeného větrání s rekuperací. To, zda by váš dům splnil podmínky pro získání dotace na novostavbu, můžete zkusit probrat s energetickým specialistou, který vám vypracoval průkaz energetické náročnosti, případně se můžete objednat k nám na bezplatnou konzultaci.
S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB