Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.2.19 / dotaz č. 103877
Dobrý den, řeším změnu způsobu vytápění bytu 70m2 v přízemí činžáku z roku 1930 - cihlový, řádně tlusté zdi. Aktuálně je vytápěn plynem 3xWAW a k ohřevu vody slouží karma. Vzhledem k celkové rekonstrukci je třeba řešit kompletní nové rozvody, a v této souvislosti uvažuji o změně vytápění.
Pro změnu na kondenzační kotel by bylo třeba převložkovat komín o výšce 22metrů, což samo o sobě je dost drahé. Kotel by byl umístěn v poměrně malé koupelně, což obnáší nároky na vyšší krytí, řešení větrání... Nabídku na realizaci mám, ale cena je značná, a sám topenář mi řekl, že by v tomto případě uvažoval o přechodu na elektřinu.
Dům není zateplen ani nebude, nicméně nyní se spotřeba plynu s WAW a karmou pohybuje v průměru kolem 2tis Kč měsíčně + 500Kč elektrika. Potřeboval bych hrubý odhad, o kolik by asi mohlo být elektrické vytápění provozně dražší, investici si spočítat umím, a o něco vyšší cenu za provoz bych akceptoval i vzhledem k tomu, že odpadnou revize plynu, komínu...
Dále se rozhoduji, jestli v případě přechodu na elektriku umístit el. kotel a rozvody s radiátory, nebo vytápění řešit sálavými přímotopnými panely s akumulací např. Hetta apod., kde by odpadl trubkový rozvod a tahaly se jen kabely (které budu tahat stejně, takže pár navíc už nehraje roli).
Nečekám přesná čísla vzhledem hodně obecnému zadání, ale poprosil bych o názor, kvalifikovaný odhad, obecné srovnání, co by to v takovém případě přibližně mohlo obnášet. Děkuji.
Vážený pane, děkujeme za váš dotaz.

Při instalaci elektrického vytápění je především nutno zjistit, zda stávající domovní přípojka elektřiny umožní zvýšení příkonu. Požádejte PRE o vyjádření. Odhadem budete potřebovat 3x6 kW na vytápění a min. 2 kW pro el. bojler. Tzn. Váš stávající jistič musíte posílit minimálně o 3x32A.

Při el. vytápění se vám změní tarif pro odběr elektřiny. V současnosti máte nejspíš tarif D02, pro el. vytápění je tarif D57. Zvýší se vám stálé měsíční platby, ale přibližně na polovinu klesnou náklady na elektřinu pro domácnost.

Cena tepla ze stávajících WAV je okolo 1,7 Kč/kWh, cena tepla z el. vytápění je cca 2,6 Kč/kWh (včetně stálých plateb). Tato cena vychází z odhadované spotřeby 12 000 kWh za rok (vytápění +ohřev vody). Podrobněji si můžete změnu nákladů spočíst v tomto kalkulátoru – doporučujeme vzít si k ruce faktury za elektřinu a plyn.

https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-teplou-vodu-a-elektrickou-energii-tzb-info

Odhadem budou roční náklady na el. vytápění + el. pro domácnost cca 35 tis. Kč, při použití kondenzačního plynového kotle budou cca 26 tis. Kč. Vy uvádíte vaše stávající náklady 30 tis. Kč. Vidíte, že rozdíly v nákladech nejsou velké.

Z hlediska provozních nákladů je elektrokotel s radiátory nepatrně horší, než přímotopné panely, protože ty mají trochu lepší regulaci, dokáží dobře reagovat na teplotní zisky v místnosti. (např. od slunce).

Co se týče plynového vytápění, je to samozřejmě investičně náročnější. V současnosti se používají pouze kondenzační kotle, které mají uzavřenou spalovací komoru, tj. neberou si vzduch z bytu a tedy není nutno daný prostor intenzivně větrat. Další výhodou je vyšší účinnost oproti WAV, cca o 15 %.

Přejeme příjemné bydlení!
Jan Truxa, Karel Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Praha Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk