Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.2.19 / dotaz č. 104008
Dobrý den,

připravujeme přestavbu starého domu a projektantem mi bylo doporučeno, abych s Vámi konzultoval problematiku, kterou aktuálně řešíme. Jde o použití parotěsné fólie nebo OSB desek v podhledu pod střechou. Dům bude dvoupatrový, přičemž ve 2.NP nebude betonový strop, ale vše se zavěsí na spodní pásnice příhradových vazníků. Předpokládám, že takto se běžně řeší bungalovy. Půda nebude přístupná, tedy jde o to, jakou skladbu v celé vodorovné ploše nahoře zvolit.

Diskutované varianty jsou v zásadě dvě:
1. Použití parotěsné fólie na roštech, přes ně vyneseny rošty pro sádrokartonový podhled. Tepelná izolace nad fólií, vedení rekuperace také (procházela by fólií), elektroinstalace pod fólií.
2. Použití OSB desek spojovaných těsnící páskou ve spojích. Kompletní rozvody pod deskami, tepelná izolace nad deskami.

Projektant se kloní spíše k první variantě, energetický specialista doporučuje druhou variantu. Argumenty pro použití parotěsné fólie jsou především lepší parotěsnost. Argumenty pro použití OSB desek je menší riziko vady a koncentrace vlhkosti v jednom místě při vědomí toho, že desky nejsou stoprocentně parotěsně, ale vlhkost rozprostřou v ploše.

Můžete mi poradit, jestli byste doporučovali jednu z těchto variant, případně proč? A zda jsou ještě další okolnosti, které je dobré zvážit?

Předem děkuji!

Dobrý den,
rozhodně se kloním ke druhé variantě s použitím OSB desek. Foliovou parozábranu velmi obtížně ochráníte před perforací jak pří provádění tak při následném provádění rozvodů. I so ce týká následných konstrukcí, tak do OSB desky mohu podklad bez problémů kotvit vruty, když to skrze foliové parozábranu bude každé kotvení potenciální problém, který se bude následně složitě řešit.
Odpovídá:  Ing. Rostislav Kubíček - EKIS Brno CPD tisk