Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.3.19 / dotaz č. 104751
Vážený pane Murtingere,

četla jsem některé Vaše články o alternativních energiích a ráda bych se Vás zeptala na Váš názor ohledně vytápění nízkoenergetického rodinného domu - plánované zděné novostavby (dvě podlaží cca 10 x 9 m). Projektant navrhuje buď krb s výměníkem, nebo tepelné čerpadlo, které by vytápělo podlahu v přízemí a topná tělesa v patře. Mě docela zaujal zásobník energie CES Battery Box. Velice by mě zajímalo, co si o těchto možnostech myslíte Vy. Z diskusí na internetu ani doporučení odborníků nejsem moudrá.

Děkuji a srdečně zdravím,




Vážená paní,
pokud jde o CES Battery Box tak to je sice pěkný ale také poměrně drahý systém pro získávání a ukládání elektřiny z fotovoltaických panelů. Fotovoltaické systémy nejsou ale vhodné pro vytápění domu v zimě (jak z důvodů ekonomických tak klimatických). Souvisí to s tím, že v zimním období (specielně v prosinci a lednu) je k dispozici relativně velmi málo slunečního svitu a dům naopak potřebuje nejvíc energie na vytápění. V období od jara do podzimu je to už lepší, nicméně pokud je váš dům správně navržen a má rozumné množství oken orientovaných na jih, tak v době kdy svítí slunce už moc vytápění nepotřebuje; zisky ze slunce jsou často vyšší než tepelné ztráty domu. Jinak řečeno, když svítí slunce můžete sice získávat dost energie, ale nepotřebujete ji. Pochopitelně si ji můžete uložit do akumulátoru, nicméně to je mnohem dražší než ji ukládat jako teplo do akumulační nádrže. Pokud byste chtěla uložit teplo na více dnů, tak i ta nádrž vychází velká a drahá, nemluvě o těch fotovoltaických panelech. V létě vám ten systém zase bude produkovat velké přebytky a celé to řešení bude ekonomicky zcela nenávratné.
Soudím tedy, že je lepší to, co navrhuje váš projektant. Pokud se ráda díváte na "živý" oheň a pokud máte k dispozici dřevo, tak použijte ten krb s výměníkem a vhodně dimenzovanou akumulační nádrž s výměníkem po ohřev užitkové vody a elektrickou topnou vložkou pro dny, kdy nebudete moci topit dřevem. Pokud chcete mít topný systém relativně bezobslužný volte tepelné čerpadlo na vytápění a ohřev vody. V obou případech si můžete nainstalovat i nějaký menší fotovoltaický systém jako zálohu pro výpadky elektřiny nebo pro snížení spotřeby elektřiny (vypadá to, že její cena poroste). Mělo by se to celé ale vhodně nadimenzovat tak aby celková návatnost vložených prostředků byla optimální. To vám může udělat váš projektant nebo to dělá třeba Ekowatt (Energeticko-ekonomické optimalizace (http://ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov).
Pokud vám něco nebude jasné, můžete mi zavolat, rád vám zodpovím případné dotazy.

S pozdravem Mgr.Karel Murtinger
tel.603731139
K.Murtinger@gmail.com