Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.3.19 / dotaz č. 104752
Dobrý den, rád bych se zeptal jakou variantu vytápění byste nám doporučil k novostavbě nízkoenerget domu. V projektu zatím uvažujeme o kombinaci tepelného čerpadla- země- voda s alternativou krbu. ale vzhledem k vysokým pořizovacím nákladům zvažujeme zda nebude výhodnější elektrický ohřev(topné kabely, rohože) tepelnou ztrátu pro celý objekt máme vypočítanou 8,5kW, jedná se o 209 m2 vytápěne plochy rozdělený na 2 bytové jednotky (150m2 a 60m2.
Dobrý den, nejprve je třeba si zvážit, zda je na prvním místě cena a následně komfort užívání. Proto bych doporučoval tepelné čerpadlo vzduch/voda o výkonu 12-15kW s bivalentním el. zdrojem 9kW. Přednostmi tohoto tepelného čerpadla jsou jednoduchá instalace a je nenáročné na prostor.
Nedoporučuji nižší výkon tepelného čerpadla, i když by bylo 10kW dostačující. Je to z důvodu, že z provozního hlediska je lepší provozovat tepelné čerpadlo se zatížením 40-60%, což má pozitivní vliv na životnost tepelného čerpadla (převážně jeho pohonné jednotky).
Rozdíl v ceně 10kW a 15kW není příliš velký. Toto tepelné čerpadlo by vytápělo dům a zároveň ohřívalo teplou vodu. Zmiňujete krb, jako druhý zdroj či nějakou alternativu. Aby měl krb smysl jako alternativní zdroj vytápění domu, musel by mít krbovou vložku s nuceným oběhem (ventilátor) a po domě by byl instalovaný rozvod teplého vzduchu do všech místností.
Jelikož je dům rozdělen do dvou bytových jednotek, předpokládám, že použití jednoho krbu je nevhodné. Bylo by potřeba osadit krb s rozvodem vzduchu v obou bytových jednotkách. Krb jako alternativní zdroj vytápění nedoporučuji, pouze jako designový prvek obývacího pokoje, který je schopný vytápět prostor do kterého je umístěn svým sáláním do prostoru.
Odpovídá:  Ing., Ph.D. David Sýkora* - EKIS Ostrava Ing. Sýkora
Téma:  Vytápění
tisk