Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.3.19 / dotaz č. 104754
Dobrý den mám dotaz ohledně výpočtu kondenzace vlhkosti v koupelně.

Energetik nám prováděl výpočet vlhkostní bilance konstrukcí. Nezdá se mi okrajová podmínka v koupelně, kde nastavil vnitřní relativní vlhkost 60%.
Tvrdí že norma je v této situaci nejasná. kde se píše "„Relativní vlhkost vnitřního vzduchu se stanoví jako střední hodnota z celodenního časového snímku vnitřního prostředí daného vnitřního prostoru"
Prosím, jak to je, co se tím myslí? Z laického pohledu v koupelně může být i 90% vlhkosti.

Děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Záleží na účelu, pro jaký je výpočet zpracováván. Při bilančních výpočtech průkazů energetické náročnosti, podkladů pro tepelné ztráty budovy a podobně bych souhlasil s výkladem normy tak jak citujete, tedy vycházet z definované průměrné hodnoty nebo hodnoty normou jinak předepsané, pokud pro daný případ tomu tak je.
Něco jiného je, pokud chceme výpočtem sledovat chování dané složené vícevrstvé konstrukce, hodnotit ji hlediska rizik kondenzace v konstrukci. Pak by se měl stav zkoumat i při jiných okrajových podmínkách. Ty si ostatně může zpracovatel posudku volit dle uvážení. V daném případě bych tedy neváhal použít hodnoty okrajových podmínek zhoršujících stav, respektive těch „rizikových“, kdy se očekává nějaký problém.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Legislativa
tisk