Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.3.19 / dotaz č. 105067
Dobrý den,

stavíme nízkoenergetický přízemní dům typu bungalov - zdivo Porotherm 30cm + 20cm polystyren. Máme vazníkovou konstrukci střechy - na ní je krytina pálená taška, paropropustná fólie, bednění z desek. Zespodu přímo na vaznících jsou přišroubovány OSB desky Egger 4 top tloušťka 18mm, shora bude foukaná izolace (nejspíše Knauf supafil loft v tloušťce 50cm). Plánujeme spoj pero drážka OSB desek přelepit Airstop páskou od Isocell a taktéž přelepit i přechod OSB - betonový věnec (následně k tomu bude dotažena sádrová omítka), a proto by nás zajímalo, zda je nutné před lepením pásky vyplnit dilatační mezeru (15mm) mezi věncem a OSB např. PUR pěnou (nebo nějaký tmel ...)? Nebo je dostatečná pouze páska a mezeru netřeba vyplňovat? Dále máme v plánu komplet OSB přetřít 2x vrstvou latexu. Pod OSB bude mezera cca 25cm na rozvod vzduchotechniky (rekuperace) a elektřiny a dále zavěšený SDK strop. Je tento postup dostačující a je dostačující i jako parozábrana? Nebo je ještě nutné pod OSB natáhnout hliníkovou fólii jako parozábranu? Chceme předejít případné kondenzaci v izolaci nad OSB a možné degradaci dřevěné vazníkové konstrukce.
DObrý den,
váš postup je zcela správný. Mezeru mezi OSB desku a ŽB věncem doporučuji vyplnit pěnou, především kvůli stavu plnění celulózou.

Jinak je váš postup naprosto v pořádku a takto provedená skladba by měla bez problémů fungovat a funguje na spoustě staveb.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk