Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.3.19 / dotaz č. 105248
Dobrý den,

plánujeme výstavbu nového RD a jsme ve fázi přípravy projektu. Rádi bychom dům vystavěli jako nízkoenergetický, k čemuž jsme se snažili přizpůsobit tvar, dispozice, stavební materiál apod. Konkrétně plánujeme dům postavit ze ztraceného bednění vyplněného betonem (např. Velox), takže obálka domu (včetně střechy) bude betonová, izolace obvodových stěn 20cm šedého polystyrenu, základová deska s 20cm polystyrenem, okna budou s trojskly jižním směrem, apod. Očekáváme, že tyto konstrukční prvky zajistí malý součinitel prostupu tepla. V RD plánujeme rekuperační jednotku (favoritem je zatím Nilan Compact K), která umí pasivní a aktivní rekuperaci s ohřevem TUV pomocí tepelného čerpadla do 180l nádrže. Vytápění bychom chtěli teplovodní podlahové. Předpokládáme, že RD bude s parametry vhodný pro získání dotace NZE podoblast B.1. Otázkou je však zdroj vytápění. Ideální by byl elektrokotel, který je možné variantně do zmíněné rekuperační jednotky dokoupit, takže by byly veškeré technologie řešeny v rámci jednoho zařízení. V toto případě však zřejmě nevyjde parametr na měrnou neobnovitelnou primární energii. Pokud by však tento parametr vyšel v případě doplnění FVE, kterou by zaplatila dotace z B.1, bylo by to pro nás vhodné řešení. Případně jelikož je možnost připojení k plynu, nabízí se namísto elektrokotle použít kondenzační kotel, který má lepší faktor pro výpočet.

Chtěl bych se Vás tedy zeptat, zda nám můžete s vhodnou volbou zdroje vytápění pomoci.

Děkuji.
Dobrý den, děkujeme za váš dotaz.

Spotřeba primární neobnovitelné energie je pro váš dům opravdu klíčová. Za určitých podmínek by mohla kombinace tepelného čerpadla (to je to, čemu marketéři Nilanu říkají aktivní rekuperace) a elektrokotle tento parametr splnit. Hodně bude záležet na izolaci obálky budovy.

Kondenzační kotel je investičně náročné opatření - potřebujete plyn. přípojku a komín. Přitom spotřeba energie bude velmi malá.

Řešení s FVE je možné. I zde jde o investičně nákladné opatření, dotace z oblasti C3 vám může ekonomiku vylepšit. Zřejmě by bylo nutno instalovat systém s připojením k síti, protože FVE pouze pro ohřev vody je nevhodná - vodu budete ohřívat tepelným čerpadlem. FVE s připojením k síti nevyžaduje licenci, ale je administrativně náročnější a dražší. Nejvhodnější by pro vás asi byla FVE z oblasti C.3.8.

Optimální řešení lze stanovit výpočtem, na základě parametrů domu a odhadované spotřeby teplé vody a elektřiny v domě. Tento optimalizační výpočet může být zpracován v rámci energetického posudku pro dotační řízení. V rámci bezplatné poradny to možné není.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Truxa, K. Srdečný