Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.4.19 / dotaz č. 106273
Dobrý den, chci Vás požádat o radu jak správně zateplit v místě pozednice. Mám krov ze sbíjených vazníků, uložený na nízké pozednici a ta na ztužujícím betonovém věnci, dále pak zdivo heluz 380. Půda bude nevytápěná (využívaná pro skladování věcí), ale bude na ní pochozí podlaha z OSB desek tl. 22 mm, uložená přímo na sbíjených vaznících. Sbíjené vazníky směrem od střešní krytiny budou zatepleny vatou tl. 200 mm a zaklopeny OSB deskou tl. 10 mm. Heluz zdivo bude zvenku zatepleno 100 mm EPS. Strop bude SDK, zavěšený na sbíjených vaznících nad ním 200 - 300 mm izolace.
Lepší by byl obrázek, ale snad jsem to popsala dobře. Domek se nachází v nadmořské výšce 620 m. S tímto detailem si nevím rady, ve vašich vzorových řešeních jsem ho bohužel nikde zpracovaný nenašla.
Prosím Vás o radu jak tento detail vyřešit. Děkuji.
Dobrý den,
tento detail by měl být vyřešený v rámci projektové dokumentace zpracované projektantem. Velmi obtížně se hodnotí něco takto na základě popisu. V detailech na našem webu je podobné řešení s I nosníky a je tam řešena i situace se sbíjenými vazníky. Tepelnou izolací fasády je potřeba "dojet" až k tepelné izolaci střšechy samotné. Nejde zde jen o vytvoření tepelněizolační vrstvy, ale také o vytvoření vrstvy vzduchotěsné.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk