Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.19 / dotaz č. 107022
Hezký den pane inženýre. Počítám teď pasivní dům bungalov pro dotaci NZÚ B.1. Vlastní obytná vytápěná část 900 m3 je dokonale zateplená. Součástí domu je i nevytápěná garáž 333 m3 a vaznicový krov nad zatepleným stropem 200 m3. Pokud to uvažuji ve výpočtu jako nevytápěné neobytné zóny, vzhledem k objemu a jejich špatnému zateplení shodí celkový výsledek měrné roční potřeby na vytápění vyšší než požadovaných 20 kWh.m-1.rok-1. Na SFŽP mi řekli, že mi u Vás poradíte. Předem děkuji.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Na základě Vašich informací bude nejpravděpodobnější problém ve špatném poměru A/V. Kde velká plocha ochlazovaných kontrukcí způsobuje vyšší ztráty. Bohužel u staveb bungalového typu je tento problém celkem běžný. Pokud garáž a podkrovní prostor zahrnete do výpočtu jako nevytápěný prostor je to správně, nicméně je nutné tyto zóny započítat. Předpokládám, že v případě zanedbáním těchto zón (úvaha že konstrukce mezi interiérem a nevytápěným prostorem se bude počítat jako interiér a exetriér), se stejně dostanete do problému s celkovou měrnou potřeby tepla na vytápění. U těchto staveb je pak nunté spíše optimalizovat kvalitu obvodového pláště či oken a jejich orientaci.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna tisk