Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.5.19 / dotaz č. 107181
Dobrý den,

bydlíme ve starém (asi 1920) částečně zrekonstruovaném domě. Dům je z větší části cihlový a část je kamenná. Stropy částečně betonové, cihlové a dřevěné nezateplené. Okna plastová. Dům je i podsklepen.

Dospěli jsme do bodu kdy chceme investovat peníze do lepšího topení (původně byli kamna v každé místnosti) nyní máme teplovodní topení na elektrokotel. Po dlouhém výběru nám firma doporučila ať si nekupujeme žádný nový kotel, ale peníze investujeme radši do zateplení.
Proto se Vás chci zeptat je do budoucna lepší udělat zateplení nebo pořídit nový zdroj tepla ?

Děkujeme za odpověd.
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Při vytápění nezatepleného domu přímo elektřinou jsou vysoké provozní náklady. Nabízí se náhrada přímotopného elektrického kotle za tepelné čerpadlo, elektřina zůstává jako energonositel , ovšem zhruba s poloviční roční spotřebou. Při vysoké spotřebě tepla se poměrně brzy (v řádu několika let)zaplatí investice do tepelného čerpadla, ale i pak platba za elektřinu zůstává zbytečně vysoká.
Problém může navíc nastat v dimenzování stávající otopné soustavy, která může být navržena na vyšší úroveň teplot otopné vody (např. 75/60 °C), zatímco tepelné čerpadlo je běžně schopno pracovat s teplotami do 55 °C. I když má tepelné čerpadlo dostatečný výkon, otopná tělesa nejsou schopna jej předat a dům vytopit.
Naproti tomu zateplení, pokud se provede komplexně, může vést k úspoře mnoha desítek procent ve spotřebě energie na vytápění, ale návratnost opatření může činit 20 let i více
Technicky správný postup do budoucna je, provést nejprve zateplení obálky budovy, a to v největším možném rozsahu a kvalitě – zateplení obvodového zdiva (16 cm), podlahy půdy (30 cm), popř. i strop sklepa odspodu (8 cm) a využít při tom dotačního programu Nová zelená úsporám. Tak lze ušetřit polovinu uznatelných nákladů a zároveň program umožňuje podporu přechodu z elektrického přímotopného vytápění na tepelné čerpadlo. Výše podpory na tepelné čerpadlo, pakliže se provádí společně se zateplením, činí 75 tis.
Problém s dimenzováním otopné soustavy je většinou tím vyřešen, protože díky masivnímu poklesu velikosti tepelné ztráty, postačí k vytápění domu podstatně nižší teplota vody.
Tepelné čerpadlo lze rovněž s výhodou využít k přípravě teplé (užitkové) vody.
Pro podání žádosti v programu Nová zelená úsporám budete potřebovat službu autorizovaného stavebního projektanta a energetického specialisty.
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk