Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.5.19 / dotaz č. 107189
Dobrý den,
řeším PENB pro rekonstrukci staršího bytového domu. V současnosti jsou zde 4 celá vytápěná podlaží a na půdě (5.NP)- jeden menší vytápěný byt. Okolní prostorná půda je nevytápěná.
V novém stavu vznikne plnohodnotná půdní vestavba (není to nazvané nástavba ani přístavba), přičemž část střechy směrem do dvora se odstraní a upraví se její sklon tak, že zde vzniknou dvoupodlažní byty, tzn. v novém stavu je vytápěné 5.NP i nově vzniklé 6.NP. Tím dojde k navýšení en. vztažné plochy o více, jak 25%. Řeším, jestli je nutné nově vzniklé prostory posuzovat dle vyhl. 78 §6 odst.3 samostatně jako novostavbu, bylo by to jistě na straně bezpečnosti, nicméně nastává pak problém, že pak je třeba pro splnění Uem zateplit (či spíše vyzdít znova, protože zateplení by muselo být zevnitř) i stávající obvodové zdivo (obě štítové stěny a stěny k nevytápěnému schodišti. To je zbytečně komplikované.
Jako lepší způsob se mi proto zdá posoudit celý dům jako větší změnu dokončené budovy, přičemž všechny nové kosntrukce vestavby budou na dop. hodnotách U. Jaký je Váš názor? Je správné vestavbu, navyšující en. vztažnou plochu o víc jak 25%, posoudit společně s celým domem? Zmiňovaný odstavec vyhlášky hovoří jen o nástavbě/přístavbě. Ještě doplním, že ve spodních patrech se jen repasují okna.

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Můj názor je ten, že pokud zvětšuji energeticky vztažnou plochu o více jak 25%, je jedno jestli se vzniklá stavba jmenuje nástavba, přístavba nebo vestavba, je prostě nutné pro nově vzniklý prostor plnit požadavky novostavby.
Jako energetický specialista bych postupovala následovně:
Bytový dům rozdělím na více zón, např. původní byty, původní schodiště a chodby, nové byty a nové schodiště a chodby. Nové části posuzuji jako novostavbu, původní části jako větší změnu.
Následně finálně vydávám PENB samostatně pro novou část půdní vestavby jako novou budovu pro stavební povolení a rovněž PENB pro celý objekt jako větší změnu.
Nicméně toto můj názor, jak bych to řešila já.
Jako energetický specialista jste odpovědný za vaši práci pouze Vy sám.

S pozdravem a přáním hezkého dne.
Gabriela Krajcarová
Odpovídá:  Ing. Gabriela Krajcarová - EKIS Praha Ekowatt tisk