Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.5.19 / dotaz č. 107389
Dobrý den. Už si nevím rady, po brouzdání a hledání na internetu jsem objevila váš článek a tak mi to nedá a zkouším se tímto na vás obrátit.
V březnu loňského roku jsem bohužel též naletěla jednomu moc milému a pěknému pánovi, který se objevil u mých dveří s tím, že jsem vyhrála v aukci na elektřinu a plyn. Bohužel jsem sympatickému mladíkovi nalítla a podepsala s ním žádost, dala jsem mu plnou moc. Poté mi přišly dvoje složky se smlouvou na elektřinu a plyn. Jenže se mi ozvala společnost u které jsem do teď se skvělou nabídkou a s tím, že tyhle podomní prodejci jsou jen lichváři. Po rozebrání situace s pár známými jsem si uvědomila jakou chybu jsem udělala a tudíž jsem na smlouvy nereagovala. Nic se půl roku nedělo. Pak mi začali vyvolávat pánové z dané společnosti ,,výhodných aukcí" s výhružkami, že pokud jim smlouvy nepodepíši, že budu platit velké pokuty. Vleklo se to téměř rok, než mě požádali, ať tedy podám odstoupení od smlouvy (já ale žádnou smlouvu nepodepsala, pouze žádost). Poslala jsem tedy odstoupení od smlouvy, obratem mi přišla složenka na 5000 Kč za náklady mnou vzniklé.
Tímto Vás prosím o pomoc.
Dobrý den,
nejsme si jisti, který článek máte konkrétně na mysli. Váš dotaz a vzniklý problém je právního rázu. Nejsme schopni Vám jako energetičtí specialisté v tomto odborně pomoci. Doporučuji se obrátit buď přímo na právníka, což bude nést asi další náklady, nebo bych se v první řadě zkusil obrátit na občanskou poradnu, kde poskytují i bezplatné právní poradenství. Například tato má í pobočku v Třebíči: https://www.optrebic.cz/kontakt/obcanska-poradna-trebic/. V těchto případech je zásadní, aby text podepsaných dokumentů (ve vašem případě žádosti) prošel někdo s právním vzděláním a navrhl řešení. Nemohu předjímat, zda společnost to na Vás jen zkouší, nebo jste někde svým podpisem souhlasila s jejich obchodními podmínkami (které Vám asi nedali celé přečíst) a na základě toho chtějí penále. Přejeme úspěšnou obhajobu a vyřešení situace! Podomní prodej je agresivní obchodní politika, ve významné části obcí je zakázán - prověřte v poradně také, jestli se to netýká i Vašeho bydliště.
Odpovídá:  Vladimír Novotný ml. - EKIS Třebíč EuroEnergo tisk