Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.6.19 / dotaz č. 108340
Dobrý den

zajímalo by mě, na kolik by vyšlo tepelné čerpadlo vzduch voda a jsou tam nějaká omezení? Hluk od TČ, rozměry aj. Bydlíme v půlce dvojdomku v Rokytnici nad Jizerou - starší dům z roku 1974 - plynosilikát, zateplení šedým polystyrenem 12 cm, vyměněná okna dvojsklo - uvnitř argon, nové venkovní dveře. Dům je podsklepený, přízemí i patro má zhruba po 55 m2, celkem 110 m2, půda prozatím nezateplená, ale je to v plánu. Dosud jsme topili kotlem na tuhá paliva - Dakon DOR 24, kombinovaný bojler 120 l, tarif D25d, máme radiátory, vaření na elektřině - indukce. Ročné platíme asi 12000 Kč za elektřinu spotřeba zatím přes 4MWh, předpokládám, že s TČ by se spotřeba elektřiny o dost zvýšila. Za otop 8000 Kč. Otázkou je, čím nahradit stávající kotel a jestli by se nám TČ vyplatilo. Instalujete i elektrovoltaiku v kombinaci s TČ - tam se pohybují ceny v jaké relaci a je to výhodné na horách - Krkonoše - je tu dlouho sníh. Jsme v nadmořské výšce asi 700 m. To jsou informace o domu. Chtěl bych využít kotlíkové dotace a zelená úsporám - je nějaké zvýhodnění za kombinaci TČ a fotovoltaiky ? Nevím, jak to chodí s těmi dotacemi. Pokud bych si požádal a bylo by mi to potvrzeno, za jak dlouho musím TČ a FVE nechat nainstalovat a pokud by se to nestihlo uskutečnit letos, mám zaručeno, že peníze z dotace dostanu po realizaci příští rok? Děkuji Vám za ochotu.


Vážený pane, děkuji za vaše dotazy.
Jako energetická poradna neprodáváme žádná zařízení, proto níže uvedené ceny berte jako orientační.

Při instalaci tepelného čerpadla (TČ) vzduch/voda do staršího domu je třeba dát pozor na několik věcí:
- hluk: Venkovní jednotky TČ sice většinou splňují hygienické limity na hluk, ale vnímání hluku je individuální a i podlimitní hluk může sousedům vadit. Proto je vhodné dát TČ co nejdále od oken.
- efektivita: Různí výrobci zaručují, že TČ funguje i při nízkých teplotách, což je v horách důležité. Bohužel, některá TČ při teplotách pod -5°C fungují, ale spíše jako přímotop, jejich spotřeba je vysoká. Nechte si u konkrétního výrobku předložit parametry topného faktoru při nízkých teplotách (nestačí, že TČ splňuje parametry vyžadované dotačními programy).
- spolupráce se stávajícím vytápěním: Většina TČ má teplotu výstupní vody max. +45°C, zatímco váš současný kotel má až +90°C. Může se stát, že i po zateplení nebudou mít vaše radiátory s tepelným čerpadlem dostatečný výkon, kvůli nižšímu teplotnímu spádu. Doporučuji poradit se s topenářem a přepočítat stávající vytápění a případně někde zvětšit plochu radiátorů.
- velikost jističe: Velmi pravděpodobně bude nutné zvýšit velikost vašeho stávajícího jističe - zeptejte se na místní pobočce ČEZ, zda vám to povolí.
- cena: pro váš případ (rodinný dům s menší spotřebou) se dá pořídit TČ už za cca 80 tis. Kč, špičkový výrobek za cca 250 tis.Kč.

Zvýšení spotřeby elektřiny záleží na typu tepelného čerpadla. Podle vaší stávající spotřeby lze odhadnout, že to bude 3 až 5 MWh. Můžete ale ze současné sazby D25d (kde máte vysokou cenu elektřiny ve dne) přejít na tarif D57d, kde je cena celý den nižší (jsou ale cca 2x vyšší stálé měsíční platby). Trochu tedy ušetříte v nákladech na elektřinu pro domácnost (chladnička, osvětlení, vaření atd.)

Na výměnu kotle za TČ můžete využít kotlíkovou dotaci, kterou vyřizuje váš kraj: https://dotace.kraj-lbc.cz/kotlikove-dotace
TČ musíte instalovat do 12 měsíců od podání žádosti (přesněji řečeno musíte do té doby zaplatit dodavateli faktury). Dotace je vyplácena zpětně, poté co všechno zaplatíte a předložíte všechny potřebné doklady. Pozor, letos na podzim proběhne zřejmě poslední vlna těchto dotací.

Před pořízením fotovoltaické elektrárny (FVE) je nutno zjistit:
- možnost umístění (sklon a orientace střechy, únosnost aj.)
- souhlas s připojením, který vydá ČEZ
- stanovisko stavebního úřadu (např. v památkové zóně se FVE obvykle nepovolují)
Cena FVE je cca 50 000 Kč/kW, pro rodinný domek stačí FVE 3 až 5 kW.

Na instalaci fotovoltaické elektrárny můžete využít dotačníprogram Nová zelená úsporám. viz: https://www.novazelenausporam.cz/nabidka-dotaci/rodinne-domy-zdroje-energie/
Zde platí, že FVE musíte instalovat do 12 měsíců od akceptace žádosti, nikoli od podání. Opět se dotace vyplácí zpětně po realizaci a zaplacení.
Výše dotace na FVE záleží na velikosti, typu a zapojení. Při kombinaci FVE a TČ je dotační bonus 10 000 Kč.
Pozor: může se stát, že FVE bude vyrábět elektřinu dražší, než je ta, kterou nakoupíte ze sítě (cca 2,4 Kč/kWh). Nechte si od dodavatele předložit detailní výpočet ekonomiky investice s dotací i bez dotace.

Dále je dobré si uvědomit, že pokud žádáte o dotaci, musí TČ i FVE instalovat odborná firma a všechny výdaje musíte doložit fakturou. Není tedy prostor pro svépomocná řešení.

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný


Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk